Gün içinde güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için uygulanan yaz-kış saati uygulaması gereğince bu hafta sonunda saatler bir saat ileri alınacak.

Avrupa’da saatler 25 Mart cumartesi gününü, 26 Mart pazara bağlayan gece, saat 02:00’da saatler bir saat ileri alınacak. Bu sayede Avrupa ülkeleri ve Türkiye arasında olan iki saatlik zaman farkı bir saate inecek. 

Dijital aletlerin büyük çoğunluğunda saatler otomatik olarak yaz- kış uygulamasına geçiş yağıyor ancak analog aletlerin ayarlanması gerekiyor.

Yaz-Kış saati uygulaması ilk 1916 yılında başladı
Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlıyordu.

2018 yılında Avrupa çapında 4,6 milyon Avrupalının katılımıyla yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların yüzde 84’ü saatlerdeki ayarlamanın, özellikle insanın biyolojik ritmini bozduğunu belirtti ve uygulamanın kaldırılmasını istedi. 

Avrupa Birliği (AB) de o dönemde başlayan tartışmalara son vermek için, 2019 yılında bir girişimde bulundu ve saatlerin değiştirilmemesi önerisi Avrupa Parlamentosuna (AP) sunuldu. 

AP aynı yıl saatlerin değiştirilmemesini onayladı ancak ülkeler arasında “bu uygulamayı sonlandırırsak hangisi daha iyi: yaz saati mi kış saati mi?” sorusu gündeme geldi. Ancak Brexit, pandemi, Ukrayna’daki savaş ve enerji fiyatlarındaki artışla birlikte konu 2019 yılında kaldırıldığı tozlu raflarda unutuldu.

Hollanda’da 1916’dan beri yaz saati uygulanıyor
Hollanda'da yaz saati 1916'da uygulamaya girdi. Ancak ondan sonraki zaman içerisinde farklı kurallar uygulandı. Örneğin 1946'dan 1976'ya kadar olan sürede yaz saati uygulaması yoktu. 1996'dan beri yaz saati Mart ayının son hafta sonunda başlıyor ve Ekim ayının son hafta sonunda standart zamana, yani kış saatine geçiliyor. 

© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.