Denk Partisi Arnhem grup Başkanı Yıldırım Usta’nın, Pegida lideri Edwin Wagensveld'in 13 Ocak'ta Arnhem'de kontrolden çıkan Kur’an-ı Kerim yakma girişimine ilişkin Belediye Meclisine sunduğu önerge, Çarşamba akşamı görüşüldü. Görüşmeyi takip etmek için belediyeye gelen onlarca kişi, salonun dolu olması nedeniyle dışarıda kaldı.

Meclis görüşmesinde, Denk Partisi tarafından Belediye Başkanına yöneltilen “Marcouch'un Kur’an yakılmasını neden önceden yasaklamadığı” ve “planlanan yakma eylemi karşı göstericilerin saldırısı ile engellenmeye çalışıldığı için Belediye Başkanının verdiği kararın başarısız olup olmadığı” soruları değerlendirildi.

Arnhem Belediye Başkanı Ahmed Marcouch, Meclis’de yaptığı açıklamada, Kur'an yakılmasının ülke çapında yasaklanması için Den Haag'da lobi faaliyetlerinde bulunacağını belirtti ancak, kendi kentinde gerçekleşen Kur’an yakma eylemi için “Böyle olacağını tahmin etmedik. İkinci olayda hemen müdahale ettik.” açıklamasında bulundu.

Marcouch açıklamasında; 13 Ocak'taki olayların gidişatından üzüntü duyduğunu ancak düşüncelerinin arkasında olduğunu dile getirdi, “Gösteri hakkı temel bir haktır ve ben bunu koruyorum.” dedi. Pegida'nın yapmak istediklerinin “kınanacak, iğrenç” bir durum bulduğunu belirten Marcouch, ancak gösteri hakkının temel bir hak olduğunu söyledi ve “her ne kadar bundan rahatsızlık duysam da varlığını sürdürüyor” dedi.

Özkara: “Gerekirse belediyeyi dava edeceğiz”
Meclis görüşmesinde bulunan Avukat İsmet Özkara, gerçekleşen konsey toplantısını Sonhaber’e değerlendirdi. Özkara, genellikle yaşanan Kur’an yakma eylemini kınadığını ancak, Denk Partisi dışında tüm partilerin Belediye Başkanını desteklediğini belirtti.

Normal şartlarda demokratik hakların korunması ve fikir özgürlüğünün savunulması gerektiğini belirten Özkara ”Ancak bu eylem fikir özgürlüğü değil. Denk partisi belediyeye birçok kez yasa tasarısı sundu ancak hepsi Belediye Meclisi tarafından reddedildi. Belediyeler hukuk çerçevesinde kendi uygulayacakları yasaları belirleyebilmekte.” dedi.

Pegida liderinin 24 Mart günü tekrar aynı eylemi yapmak istediğini belirten Özkara, “Şuanda bunu yasal olarak engellemek için alternatiflerin neler olduğuna bakıyoruz. Zaten belli belediyelerde daha önce bu engellendi. Arnhem belediye başkanının da böyle bir hakkı var. Yani toplum güvenliğine zarar verecek bir eylem belediye tarafından yasaklanabilir. Bunun için hem ulusal hem de uluslararası İnsan hakları mahkemelerinden araştırma yapıyoruz ve STK’larla da görüşeceğiz. Marttaki eylemi engellemek için gerekirse belediye aleyhinde dava açabiliriz” şeklinde ifade kullandı.

Marcouch, toplantıda “neden engellemediniz?” sorusuna “Bir gün önce engellemek için bir sebep yoktu, o gün de bir sebep yoktu ve kişi ikinci kez yakmaya başladığında, işte o zaman sebep vardı ve o zaman engelledik” şeklinde açıkladı. Bu sözleri değerlendiren Özkara, belediye başkanının son ana kadar beklediğini dile getirdi. Normalde bunun olacağının bilinmesi gerektiğini ve daha önceden örneklerinin de bulunduğunu belirten Özkara ”O gün o kadar insan toplanmış, sen bu kişiyi koruyarak getirip götürmüşsün, bir şey olacağını bilmen gerekirdi.” yorumunu yaptı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.