Apple, iPhone, iPad ve Macbook'larda saldırganların bu cihazların tam kontrolünü ele geçirmesine olanak verebilecek ciddi bir güvenlik sorunu tespit edildiğini duyurarak, kullanıcılarına cihazlarının işletim sistemlerini güncellemeleri çağrısı yaptı. Şirket, bu açıkların hâli hazırda kullanılmış olabileceğini de belirtiyor.

Teknoloji devinden Çarşamba günü yapılan iki güvenlik duyurusu, bilgisayar korsanlarının bu açığı kullanarak cihazların kontrolünü tamamen ele geçirme tehlikesi olduğunu ortaya koyuyor.

Söz konusu açığa yönelik olarak sistem güncellemesi yayınlayan Apple, güncellemenin tüm kullanıcılara önerildiği notunu paylaştı.

iPhone 6S ve sonraki modeller, beşinci nesil ve sonrası tüm iPad modelleri, iPad Air 2 dahil olmak üzere tüm iPad Pro modelleri ve MacOS Monterey destekli Mac bilgisayarların bu güvenlik açığından etkilendiği belirtildi. Ayrıca bazı iPod sahipleri de bu duruma karşı uyarılıyor.

Bu güvenlik açığı nedeniyle kötü amaçlı yazılımlar cihaz içerisinde en üst seviyede izin alabiliyorlar. En üst seviyede sunulan izin ile birlikte cihaz üzerinde herhangi bir komutu gerçekleştirilebildiği ve cihaz üzerinde tam kontrol sağlanabildiği ifade ediliyor.

Neredeyse tüm Apple modellerinde kötü niyetli kişilerin cihaza tam yönetici erişimi elde edebileceği ortaya konmuş durumda. Bu güvenlik açığının yazılım güncellemesi ile ortadan kalktığı belirtilirken, kullanıcıların da bir an önce bu güncellemeleri yüklemesi tavsiye ediliyor.

Şirket, güvenlik açığından kaç kullanıcının etkilendiğine dair ayrıntı vermedi. Bu konu hakkında ise Apple, isimsiz bir araştırmacıyı işaret ediyor. Şirket bu güvenlik açığını gidermek için ise macOS Monterey 12.5.1 ve iOS 15.6.1/iPadOS 15.6.1 güncellemelerini yayınladı.

Şirket daha önce de benzer güvenlik açıklarını kabul etmişti. Bu ve bunun gibi birçok olaydan çoğu Apple kullanıcısının etkilenmiş olabileceği düşünülüyor. Apple bu tür durumlara kısa sürede reaksiyon gösteriyor olsa da bazı kullanıcıları güvenlik açıklarından olumsuz etkilenebiliyor.

Foto: Ruthson Zimmerman - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın