Almanya’da kasım ayında önemli değişiklikler olacak. Bunların başında nitelikli iş gücü piyasasını hareketlendirmek için yurtdışından geleceklere yönelik getirilecek kolaylıklar geliyor.

Almanya'da Kasım ayına özel değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:

Nitelikli iş gücü göçüne kolaylık
Avrupa Birliği dışından (üçüncü ülke vatandaşları) nitelikli iş gücünün Almanya'ya gelişini kolaylaştıracak. Yeni Göç Yasası’nın Kasım ayından itibaren 3 kademeli olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Alman hükÛmetinin geçtiğimiz temmuz ayında onayladığı yeni "Nitelikli İş Gücü Göçünü Geliştirme Yasası" Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamada uygulamaya konulacak. 

Motorlu taşıt sigortası (Kfz-Versicherung) değişikliği
Araç sigortasını değiştirmek için son tarih 30 Kasım. Fesih süresinin bitiminden bir ay önce bildirimde bulunulması gerekiyor. İptal edilmediği takdirde kasko otomatik olarak bir yıl daha uzatılıyor. Uzmanlar, karar vermeden önce farklı sigorta şirketlerinin fiyatlarını dikkatlice karşılaştırılmasını tavsiye ediyor.

Vergi avantajından faydalanmak için son tarih 30 Kasım
Vergi iadesinden daha erken yararlanmak için gelir vergisi indirimine (Lohnsteuerermäßigung) başvurabilirsiniz. Prensip olarak bu her zaman mümkündür, ancak başvurunun 2023 yılının tamamı için geriye dönük olarak uygulanması halinde 30 Kasım 2023 tarihine kadar vergi dairesine (Finazamt) ulaşması gerekiyor. Bu da, Kasım ve Aralık aylarında brüt gelirden daha fazla net gelir edeceğiniz anlamına geliyor.

Yeni grup emekli olacak
Kasım 2023'te 2 Kasım 1957 ile 1 Aralık 1957 tarihleri arasında doğan herkes emeklilik hakkına sahip olacak. Engellilik derecesi en az 50 olan herkes, 2 Şubat 1962 ile 1 Mart 1962 tarihleri arasında doğmuş olması halinde, ağır engelli yaşlılık aylığını erken alabilecek. 35 yıllık sigortalılığı tamamlamış olmanız koşuluyla emeklilik kesintisi yüzde 10,8 olacak.

“63 yaş emekliliği” adı verilen bu haktan yararlanmak isteyenler, doğum günleri 2 Ekim 1960 ile 1 Kasım 1960 tarihleri arasında ise 1 Kasım'dan itibaren bundan yararlanabilecek. O zaman ise kesinti yüzde 12 oluyor. En az 45 yıl çalışan biri, 2 Ağustos 1959 ile 1 Eylül 1959 tarihleri arasında doğmuş olmaları koşuluyla, emekli maaşını Kasım ayından itibaren kesinti yapılmaksızın alınabilecek. Almanya’da 45 sene çalışan bir kişinin, ayda 1.500 avro emekli maaşı alabilmesi için; aylık 3 bin 600 avro kazanması gerekiyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi verilerine göre; bu yılın ilk çeyreğinde geçinemediği için devletten temel yardım alan emekli sayısı yaklaşık 685 bin. Bunların yüzde 57'sini de kadınlar oluşturuyor.

Almanya’da yaşayan emeklilere, devlet yardım veriyor. Ancak örneğin Türkiye’ye yerleşirseniz, yardım alamıyorsunuz. Üstelik emekli maaşları da vergiye tabii. Türkiye’deki harcamalarınızı, Almanya'da vergiden de düşemiyorsunuz. Senede yalnızca 10 bin avro vergiden muaf. 

Demiryolu ulaşımında aksamalar kapıda
Alman Demiryolları’nda (Deutsche Bahn) Kasım ayında yol çalışmaları ve grev tehdidi nedeniyle tren seferlerinde kısmi iptaller ve gecikmeler yaşanacak. Yol çalışmalarına ek olarak Alman Makinistler Sendikası (GDL) de Kasım ayında demiryolu trafiğini durdurma tehdidinde bulundu. GDL ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) demiryolu arasındaki toplu sözleşme Ekim ayında sona eriyor. Yeni sözleşme için ilk müzakere tarihi 9 Kasım olarak planlanıyor. Ancak GDL Başkanı Claus Weselsky, gerekirse Noel sezonunda bile süresiz grevlerden çekinmeyeceklerini şimdiden duyurdu.

Bundesrat’a yeni başkan
Federal Konsey (Bundesrat) Başkanı 1 Kasım'da değişiyor. Hamburg Eyalet Başbakanı Başkanı ve Ersten Bürgermeister Peter Tschentscher'in (SPD) yerini Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig (SPD) alacak. 

Eski cep telefonlara da uyarı bildirimleri gelecek
Şubat 2023'ten itibaren ek bir uygulamaya (App) gerek kalmadan cep telefonlarından acil durum uyarıl mesajı ve sinyali almak mümkündü. Ancak eski telefonlarda sorun yaşanıyordu. Kasım 2023'ten itibaren artık eski cep telefonların da acil durum uyarı mesajı alması mümkün olacak. Vodafone, Cell-Broadcast 919 aracılığı ile eski akıllı telefonlarda da bu hizmeti sunacak. Artık eski cep telefonlarının mesaj ayarlarından üç haneli mesaj kodları açılabilecek. Cep telefonunuza bağlı olarak 919 numaralı kanal burada seçilebilir veya manuel olarak girilebilir.

İndirimler başlıyor
Kasım ayında birçok perakende alışveriş mağazası ve online alışveriş platformu (Amazon vb.) 11 Kasım “Bekarlar Günü (Singles Day)”, ardından 24 Kasım “Kara Cuma (Black Friday)” ve 27 Kasım “Siber Pazartesi” (Cyber Monday) için çok cazip indirimler sunacak.

Disney+ abonelik ücreti artıyor
Disney+ üyeleri daha fazla para ödemek zorunda kalacak. 1 Kasım'dan itibaren tüketicilere Premium (ayda 11,99 avro), Standart (ayda 8,99 avro) ve reklamlı Standart (ayda 5,99 avro) olmak üzere 3 faklı abonelik modeli sunulacak.

FIFA oyunları kaldırılıyor
Oyun üreticisi “Electronic Arts" (EA), Kasım 2023'ten itibaren dört oyun desteğini sonlandıracak. Bu durum FIFA 18, FIFA 19 ve FIFA 20 ve FIFA 21 oyunlarını etkileyecek. Bu da artık bu oyunların çevrimiçi olarak diğer kullanıcılarla oynanmasının mümkün olmayacağı anlamına geliyor.

Atari konsolu geri dönüyor 80'li yıllarda yaygınlaşan Atari 2600 video oyun konsolu, yeniden 17 Kasım'dan itibaren Almanya'da satışa sunulacak.

©Sonhaber.eu
Kaynak: Avrupa'dan Haber

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş