Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Almanya’da tespit edilen tavşan vebası (tularami ) vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Halk arasında Avcı Hastalığı olarak bilinen durum, genellikle yaban tavşanları ile kemirgenleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon ve insanlara da bulaşabiliyor. Uzmanlar, özellikle doğa ile temas hâlindeki kişileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
2025 yılı başından bu yana yalnızca Aşağı Saksonya eyaletinde, tavşanlarda görülen 22 tularami (tavşan vebası) vakası tespit edildi. Bu sayı, önceki yıllardaki ortalamanın iki katından fazla. Ayrıca Hessen eyaletindeki Marburg-Biedenkopf bölgesi ve Rheinland-Pfalz eyaletindeki Wittlich-Land çevresinden de benzer hayvan vakaları bildirildi.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Yetkililer, bu enfeksiyonun insanlara bulaşma riskinin de bulunduğunu vurgularken, şimdiye kadar birkaç avcının enfekte olduğunu bildirildi. Ancak kamuoyuna açıklanan net bir sayı bulunmuyor.
Nasıl bulaşıyor?
Enfeksiyon, enfekte olmuş hayvanlarla doğrudan temas, küçük cilt yaraları ya da kontamine tozun solunması gibi yollarla bulaşabiliyor. Uzmanlar, özellikle kuru ormanlık alanlarda veya bahçe işleri sırasında toprakla temasın bulaş riski oluşturabileceğine de dikkat çekiyor. Tavşan vebasının hayvanlar arasında hızla yayılması ve insanlara da geçebilmesi, hastalığın ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Hastalık belirtileri neler?
Hastalığın belirtileri genellikle grip benzeri başlıyor. Yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, mide-bağırsak sorunları ve lenf bezlerinde şişlik. Ancak tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara ve uzun süreli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Avcılara ve doğa yürüyüşçülerine maske ve eldiven uyarısı
Eifelkreis Bitburg-Prüm İlçe Yönetimi, bakterinin insanlar için son derece bulaşıcı olduğunu ve temas hâlinde hızla yayılabildiğini belirtti. Bu nedenle, avcıların tek kullanımlık eldiven ve FFP2 maske takmaları, köpek sahiplerinin hayvanlarını özellikle riskli bölgelerde tasmalı gezdirmeleri tavsiye ediliyor.
Yetkililer ayrıca, doğada ölü tavşanlar veya kemirgenlerle karşılaşıldığında kesinlikle temas edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Böyle durumlarda en yakın polis birimine veya yerel avcılara haber verilmesi isteniyor.
Gerçek sayı daha yüksek olabilir
Tavşanlarda tespit edilen vakalar yalnızca ölü ya da hasta hayvanlar üzerinde yapılan testlere dayanıyor. Bu da, gerçek enfekte hayvan sayısının çok daha yüksek olabileceği anlamına geliyor. Aşağı Saksonya Eyalet Dairesi'nden yapılan açıklamada, "Ocak ayından bu yana vaka sayılarında belirgin bir artış görüyoruz" denildi.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pexels.com (Arşiv)