Almanya çapında devleti zorla devirmeye çalıştığı iddia edilen ve Reichsbürger (Reich Vatandaşları) hareketiyle bağlantılı olan aşırı sağcılara büyük çaplı operasyon düzenlendi. Ülke çapında yapılan baskınlarda 3 bin polis yer aldı.

Almanya'da 11 eyalette eş zamanlı olarak, 130 noktada Reich Vatandaşları hareketine karşı gerçekleştirilen operasyonda 25 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. 

Alman basınında yer alan haberlerde zanlıların devleti yıkmak için parlamentoya saldırarak geçici askeri hükümet kurmayı ve diğer devletlerle temasa geçerek yeni düzeni kabul ettirmeyi planladığına yer verildi. 

Yakalanan 25 kişinin arasında hareketin lideri olarak görülen 71 yaşındaki Heinrich XIII P.R.’in de bulunduğu belirtiliyor. Aşırı sağcı harekete mensup iki kişinin Avusturya ve İtalya'da ve diğerlerinin de Almanya’da yakalandığı belirtiliyor. Yakalananlar arasında bir de Rus vatandaşı bulunuyor.

Savcılık açıklamasına göre bu hareketin üyeleri iki grup halinde parlamentoya saldırmayı planlıyordu. Birinci grup bir 'danışma kuruluna' veya parlamentoya saldırı düzenleyecekti ve diğer grupsa politikacıları rehin alacaktı.

Alman Adalet Bakanı Marco Bushmann sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Demokrasi iyi korunuyor: Bu sabahtan beri büyük bir terörle mücadele operasyonu yapılıyor. Anayasal kurumlara silahlı bir saldırı planlandığına dair bir şüphe var” şeklinde ifade kullandı.

Savcılık, şüphelileri Federal Almanya Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmak ve 1871 Alman İmparatorluğu'nu örnek alan bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçluyor.

Reich Vatandaşları Hareketi
Reich Vatandaşları hareketi üyeleri, Federal Almanya Cumhuriyeti'ni tanımıyor ve bu nedenle Alman yasalarının kendileri için geçerli olmadığına inanıyorlar. Üyelerin çoğu vergi ödemeyi reddediyor.

Hareket Mart 2020'de yasaklandı. Alman istihbaratı, hareketin yaklaşık 21.000 destekçisi olduğunu tahmin ediyor. Bunların arasında neo-Naziler, komplo teorisyenleri ve silah meraklıları var.

Reich Vatandaşları’na kalsa, Almanya’nın (tam olarak hangi imparatorluğu kastettiği belli olmasa da) “Hitler İmparatorluğu, Weimar Cumhuriyeti veya Üçüncü Reich” gibi eski Alman İmparatorluğu'nun sınırlarına geri dönmesi gerekiyor

2016 yılında grup, polise yönelik saldırılar nedeniyle iki kez haberlerde yer aldı. Ekim ayında Bavyera'da bir polis memuru vurularak öldürüldü. Aynı yılın Kasım ayında, Sögel kasabasındaki bir üye altı polis memuruna biber gazı sıktı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.