Almanya’da milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren bir değişiklik yapıldı. Yeni yıldan itibaren hasta olduğu için rapor almak zorunda olan çalışanlar artık bu raporu işyerine elden vermek zorunda kalmayacak. Hastalık raporları dijital olarak sağlık sigortası şirketinin sistemine işlenecek, işveren talep ederse kendisine gönderilecek.

Almanya’da çalışanlar hastalandıkları zaman “çalışamaz” raporu alıp işverenine bizzat iletmek ve sağlık sigortası kurumuna da postayla göndermek zorunda. Bu hem çalışan için hem de işveren için belirli bir yükümlülük getirmekte. Bunun yanı sıra gereksiz kağıt tüketimi ve masrafa yol açmakta.

DHZ gazetesinde yer alan bilgiye göre yeni yıldan itibaren bu uygulamada değişikliğe gidiliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren hasta kalan bir çalışan, doktora gittiğinde, oluşturulacak çalışamaz raporu dijital olarak sağlık sigortasına iletecek.

İşverenler gerekli gördükleri hallerde Elektronik İş göremezlik Belgesi (elektronischen Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung – eAU) olarak adlandırılan bu belge sigorta şirketinden talep edebilecek.

Bununla birlikte, eAU belgesi yalnızca resmi sağlık sigortası olan çalışanlar için geçerli olacak. Bu nedenle işverenler önümüzdeki yıldan itibaren personelinin sağlık sigortası bilgilerini de kendi sistemlerine kaydetmek zorunda olacak. 

Özel sigortalılar, 2023 yılı hastalık izinlerini yine basılı olarak almaya ve işverenine bizzat teslim etmeye devam edecek.

Çalışan için tek yükümlülük: İşyerini bilgilendirmek
Ancak yeni kuralda çalışanların uyması gereken çok önemli bir kural bulunmakta. Hastalanan ve çalışamaz durumda olan bir kişi bu durumu işverenine bildirmekle yükümlü. Yani çalışan işyerini telefonla arayarak veya elektronik posta (email) aracılığıyla işverenini bilgilendirmek zorunda. 

Yeni uygulama ile ilgili daha geniş bilgi için bu linki ziyaret edebilirsiniz.
© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.