Alman Ekonomi Enstitüsü'ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi (KOFA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bilgi teknolojileri (IT) alanında 2022 yılında ülke genelinde veri mühendisi, yazılımcı, web geliştirme uzmanı, bilgisayar programcısı gibi bilgi teknolojileri pozisyonlarında yaklaşık 42 bin boş kadro doldurulamadı. 

Merkez açıklamasında 2010 yılından bu yana tutulan kayıtlar içerisinde en rekor boş kadro sayısının  geçen yıl alındığını belirtti. 

KOFA uzmanlarına göre, dijitalleşmenin etkisiyle her sektörde dijital altyapı uzmanlarına talep artıyor bu da kalifiye eleman ihtiyacını artırıyor. 2015 yılından bu yana açığın giderek arttığını belirten uzmanlar, pandemi döneminde boş pozisyon sayısının geçici olarak düştüğünü, 2021’den itibaren yeniden artmaya başladığını belirtiyor.

IT mesleklerinde nitelik düzeyi dikkate alındığında,  uzman iş günü açığı diğer meslek dallarına kıyasla daha yüksek. Üniversite mezunu IT uzmanlarına bakıldığında bir önceki yıla kıyasla yüzde 76,6 oranında artışla, toplam 33 bin 932 kadro doldurulamadı. Lisans veya ilerlemiş eğitimli uzmanlar arasında ise bu oran yüzde 204,7’ye çıktı. 

Araştırmaya göre ülkede IT sektöründe özellikle yüksekokul mezunu kalifiye elemanların eksikliği yaşanıyor. Aranan niteliklere sahip eleman bulunamadığı için her on pozisyondan sekizi doldurulamıyor. Vasıflı işçiler arasında bu oranın onda iki olduğu görülüyor. Uzmanlara göre iş gücü eksiklik yakın ve orta vadede mezun olacak öğrencilerle de giderilemeyecek. 

Uzmanların bu konudaki önerdiği çözüm yurtdışından kalifiye eleman getirmek yönünde. Bunun yanı sıra diğer mesleklerden bu alana geçmek isteyenlerle yeni başlayanlardan daha düşük nitelikler talep edilmesinin de başarılı bir strateji olabileceği belirtiliyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.