Eyaletlerin ve federal hükümetin ulaştırma bakanları Çarşamba günü Köln'de başlayacak iki günlük Ulaştırma Bakanları Konferansında bir araya gelecek. Görüşmede ‘Deutschlandticket'in (Almanya Bilet) geleceği hakkında nihai bir karar alınmasına çalışılacak. Eyaletlerin bakanları hükümetin önümüzdeki yıl için ek maliyetlerin yarısını karşılamasını istiyor ancak hükümet bu konuda çok istekli davranmıyor.

Almanya’da kent içi toplu taşımada ve bölgesel trenlerde geçerli olacak 49 euroluk Almanya biletleri bu yıl mayıs ayından itibaren kullanılmaya başlandı. Binlerce kişi özellikle işe gidip gelirken bu imkandan yararlanıyor. Ancak projenin önümüzdeki yıl devam edip etmeyeceği ve devam etmesi halinde finansmanının nasıl karşılanacağı konusu federal hükümet ve eyalet yönetimleri arasında tartışma yaratıyor. 

Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri eyalet ulaştırma bakanları Köln’de bir araya geliyor ve konferansa Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing'in de katılacağı belirtiliyor. 

Eyaletlerin ulaştırma bakanları 49 euroluk biletin devam etmesini ancak bunun için federal hükümet tarafından finansal destek verilmesini istiyor.

Eyaletler, federal hükümetin adım atmasını istiyor
Konferans başkanı Kuzey Ren-Vestfalya Ulaştırma Bakanı Oliver Krischer, gelecek yıl 1,1 milyar euroluk açık olacağını belirtirken, Bakan Wissing’in bu konuda tartışmaya bile gerek görmediğine vurgu yaptı. Eyaletler açısından bakıldığında maliyetlerin gelecekte federal hükümetle eşit olarak paylaşılmaya devam edilmesi gerektiğini savunan Krischer “Biz bu sözü verdik: tüm partilere ait 16 eyaletin tamamı - ve federal hükümet bunu yapmayı reddediyor. Bu tam bir sorun.” yorumunu yaptı.

Aşağı Saksonya'da yüz binlerce kişinin Deutschland biletini kullandığını belirten eyalet Ulaştırma Bakanı Lies de projenin finansmanındaki belirsizliğe dikkat çekerek hızlı bir anlaşma yapılması için çağrıda bulundu.

Önümüzdeki yıl ek maliyet miktarı 1,1 milyar euroya çıkacak
Federal ve eyalet hükümetleri şu ana kadar projenin maliyetini paylaştı ancak Alman Ulaştırma Şirketleri Birliği, 2024 yılında 1.1 milyar euro ek maliyet oluşacağını belirtiyor. Bu konu eyaletler ile federal hükümet arasında tartışma yaratıyor. 

Eyaletler 2024 ve 2025 yıllarında oluşacak maliyetin yarısını ödemeyi kabul ediyor ve aynı adımı federal hükümetten de bekliyor. 

İki günlük konferansta bu konuda bir anlaşma sağlanamaması halinde, tek çare olarak, konunun Kasım ayı başında eyalet başkanları ve Şansölye arasında yapılacak Başbakanlık Konferansı’nda gündeme geleceği tahmin ediliyor. 

Saatte 30 kilometre hız sınırı
İki günlük Ulaştırma Bakanları Konferansında Deutschland biletinin yanı sıra şehir merkezlerinde getirilmek istenen 30 km/saat hız sınırı konusunu da gündeme gelecek. Eyalet yönetimleri, belediyelerin 30 kilometre hız sınırının geçerli olacağı bölgeleri daha bağımsız bir şekilde karar verme yetkisine sahip olmasını istiyor. Ancak Federal Ulaştırma Bakanı Wissing buna karşı çıkıyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş