Temmuz birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da da yeni değişikliklerin yürürlüğe girdiği bir ay. Emekli maaşlarından, posta ücretlerine, gaz depolama ücretinden, maestro logolu kartlara kadar yürürlüğe giren değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte 1 Temmuz itibariyle Almanya’da yürürlüğe giren değişiklikler…

Emekli maaşına zam yapıldı
Temmuz ayından itibaren 21 milyondan fazla vatandaşın aldığı emekli maaşına zam yapıldı. Maaşlara Batı eyaletlerinde yüzde 4,39 ve Doğu eyaletlerinde ise yüzde 5,86 zam yapıldı. 1 Temmuz itibariyle emekli maaşı bağlanma oranı Batı Almanya'da 37,60 euro'ya ve Doğu Almanya'da 37,60 euro'ya çıktı. 

Batı eyaletlerinde yaşayan ve 500 euro emekli maaşı alan bir kişinin maaşı 21.95 euro, doğu eyaletlerinde yaşayan birinin maaşı ise 29.30 euro arttı. Aynı şekilde batıda ikamet eden ve 1.500 euro emekli maaşı alan kişinin maaşı 65,85 euro, doğuda yaşayan kişinin maaşı ise 87,90 euro arttı. 

Bakım sigortası katkı payı
Temmuz 2023'ten itibaren uygulanacak yeni bakım reformunu kapsamında evde ve ayakta bakım alan kişiler için pek çok değişiklik ve iyileştirme yapılacak. Bu değişikliğin bütçesini oluşturmak için vergi mükelleflerinin bakım sigortası katkı payı oranı yüzde 0,35 artırıldı.

Haciz muafiyet limiti
Borçluların hayatlarını idamesi için ayda en az ne kadar parası olması gerektiğini belirleyen haciz muafiyet limiti artırıldı. Temmuz'dan itibaren 1.339,99 euro olan limit 1.409,99 euroya çıkartıldı.  Bakım yükümlülüğü olan kişiler için ödenek de 100 euro artarak 1939,99 euro'ya çıktı. 

E-reçeteler
Temmuz ayı itibariyle kağıt reçetelerin yerini E-reçeteler aldı. Reçeteler sisteme kayıt yapılacak. Böylece sigortalılar eczaneye gittiklerinde zaten sistemde olan reçeteyi yeniden çıkartmaya gerek duymadan sigorta kartları ile işlemlerini yapabilecek. Temmuz ayı sonuna kadar eczanelerin yüzde 80'inin sisteme bağlanması gerekiyor.

E-reçeteler için cep telefonu, e-reçete uygulaması veya eczaneye dijital teslimat arasında seçim yapılabiliyor. Kağıt reçeteler ise kişinin isteğine göre kullanılmaya devam edecek.

Giro kartları Maestro işlevini kaybediyor
Mastercard şirketinin aldığı bir kararla Maestro sistemi 1 Temmuz'dan itibaren kademeli olarak kullanımdan kaldırılacak.  Bankalar 1 Temmuz'dan itibaren Maestro işlevine sahip yeni kart dağıtmayacak. Ancak eski kartlar, geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabilecek.

Gaz depolama ek ücreti 
Gaz depolama ek ücreti Temmuz 2023'ten itibaren zamlandı. Bu aydan itibaren megavat saat başına  1,45 euro alınacak. Yıllık tüketimi ortalama 20 megavat olan dört kişilik bir hane, yılda yaklaşık 30 euro daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Muhbir Koruma Yasası
Temmuz 2023'ten itibaren, Yolsuzluk, kara para aklama veya çalışma veya veri koruma ihlalleri gibi durumlarda yetkililer ve şirketlerdeki suistimalleri ortaya çıkaran kişiler için muhbir yasası yürürlüğe girdi. Yeni yasa olası ihlalleri ihbar edenlerin,  iş yerinde zorbalık ve ayrımcılık gibi mesleki dezavantajlara karşı koruyacak. Ayrıca, dolandırıcılık, yolsuzluk vakaları, hayvan refahı veya çevre koruma kuralları ihlali bildirimleri alan yetkililer ve şirketlerde irtibat noktaları oluşturulacak.

DHL kargo ücreti
Lojistik şirketi Deutsche Post DHL Group, 1 Temmuz'dan itibaren sadece "DHL Group" olarak anılmaya başlandı. Bunun yanı sıra kargo ücretleri, kapıda ödeme ücretlerine de zam yapıldı. Temmuz itibariyle 10 kiloluk paketin kargo ücreti 10,49 euroya çıktı.

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Marija R. - Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş