Almanya’da bugünden itibaren bazı değişiklikler yürürlüğe girdi. Bunların başında Isıtma yasası ve cezalar gelmekte. 

İşte o değişiklikler…

Isıtma Yasası
Isıtma Yasası olarak da bilinen Bine Enerjisi Yasası, karbon salınımının azaltılmasını ve yeni inşa edilecek binalarda en az yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji kullanımı şartını getiriyor. Kaloriferlerini yenileyecek olan bina sahipleri, bu masrafların yüzde 30’unu devletten alabilecek.

Devlet desteği, Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (KfW) tarafından sunulacak. Başvuru sahiplerinin 1 Şubat 2024'ten itibaren KfW’ye kaydolmaları gerekiyor. Sübvansiyon başvuruları 27 Şubat'tan itibaren yapılabilecek.

Maliyetlerin yüzde 30'u tutarındaki sübvansiyon genel olarak tüm sahiplerin kullanımına sunulacak. Ayrıca yüzde 30 oranında gelire bağlı bonus da verilecek. Yalnızca vergilendirilebilir hane geliri yıllık 40 bin euroyu aşmayan mülk sahipleri bu yardımdan yararlanabilecek.

Müstakil evler için de eski ısıtma sistemlerinin erken değiştirilmesine yönelik “iklim hızı bonusu” (Klima-Geschwindig¬keits¬bonus) devreye girecek. Bonus, 31 Aralık 2028'e kadar yüzde 20 olup bu tarihten sonra her iki yılda bir yüzde 3 azaltılcak ve 1 Ocak 2029'dan itibaren yüzde 17'ye düşecek. Yani bütün bonuslardan faydalanan bir kullanıcı, yüzde 70’e kadar sübvansiyondan faydalanmış olacak.

Isıtma sisteminin değiştirilmesine ilişkin uygun yatırım maliyetleri 30 bin euro ile sınırlı. Yani yüzde 70 finansman oranıyla yeni bir ısıtma sistemi için alabileceğiniz maksimum sübvansiyon 21 bin euro. Düşük emisyonlu biyo ısıtma sistemleri için de 2 bin 500 euroluk ek ödeme mümkün. 

Güneş enerjisi 
Yenilenebilir enerjiye dönük yatırımlarının artırılması amacıyla, vatandaşların balkon, teras veya evin cephesine güneş panelleri monte ederek enerji üretmelerinin kolaylaştırılması ile ilgili yasa (Solarpaket I) 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girdi. Herkes balkonda kendi güneş enerjisi santralini kurabilecek. 

Çatısına güneş enerjisi sistemi kuran ve fazla elektriği ücret karşılığında şebekeye vermek isteyen herkes, ihtiyaç fazlası elektrik için her 6 ayda bir yüzde 1 indirimden faydalanacak. Daha önce ödeme kilovatsaat başına 8,2 sentti. 1 Şubat'ta kilovatsaat başına 8,1 sente düşecek.

Yasayla birlikte, ısı planlaması tüm eyaletler için genel olarak zorunlu hale getirilecek. Nüfusu 100 binden fazla olan büyük şehirler en geç Temmuz 2026'ya kadar, küçük şehirler ve belediyeler ise Temmuz 2028'den itibaren böyle bir planı sunmak zorunda kalacak. Nüfusu 10 binden az olan belediyelere, küçük komşu belediyelere birlikte çalışmasına izin verilecek.

Cezalarda değişiklikler
Para cezasını ödeyemeyen veya ödemek istemeyen kişiler için verilen ağır cezalar yarıya indirilecek. Para cezası yerine hapis cezası olarak adlandırılan cezanın süresi yarıya indirilecek. Yani her bir günlük ödenmeyen para cezası için yarım gün hapis cezası uygulanacak.
Ayrıca, hapis cezasına alternatif olarak kamu yararına sosyal hizmetlerde çalışabilme konusunda daha fazla bilinçlendirilme yapılacak.

İlaç ek ödemeleri
Eczane stoklarında bulunmayan ilaç reçete edilen hastalar, artık ek katkı payı ile karşılaşmayacak.
1 Şubat 2024'ten itibaren, ilacın istenilen paket boyutunda olmaması ve bunun yerine birden fazla küçük paket verilmesi, örneğin 100 adetlik paket yerine 50 adetlik iki paket gibi durumlarda ek ödeme ek ödeme sadece bir kez yapılacak. her paket için ek ödeme alınmayacak.

Haftada 4 gün çalışma
Almanya'da 50 şirket bugünden itibaren tam maaşlı 4 günlük çalışma modelini test etmeye başladı. Proje 6 ay sürecek ve ardından bilimsel olarak değerlendirilecek. Amaç, çalışma saatlerinin azaltılmasının üretkenlik artışını sağlayıp sağlamadığını test etmek.

Çatı ustalarına enflasyon primi
Çatı ustalarına yönelik mevcut toplu sözleşmeye göre, enflasyon ikramiyesinin 475 euroluk ikinci taksiti, Şubat 2024'te ödenecek. Enflasyon primleri üzerinden vergi veya sosyal güvenlik primi ödenmesi gerekmiyor.

Emeklilik maaşlarında kesintiler
2 Ocak 1958 ile 1 Şubat 1958 tarihleri arasında doğan kişiler, herhangi bir kesinti olmaksızın standart emeklilikten yararlanabilecek. Ağır malulen emeklilik için başvuran ve 2 Mayıs 1962 ile 1 Haziran 1962 tarihleri arasında doğan kişiler, Şubat ayında yüzde 10,8 kesinti ile emekli olabilecek.

2 Ocak 1961 ile 1 Şubat 1961 arasında doğan ve 35 yıl sigorta primi ödemiş kişiler de normal emekli maaşından yüzde 12,6 oranında kesinti ile emekli olması mümkün olacak.

Amazon Prime/Netflix/Spotify
Amazon Prime müşterileri şu ana kadar reklamsız yayının keyfini çıkarıyordu. Şubat 2024'ten itibaren bu durum değişecek. Amazon, reklam göstermeye başlayacak. Reklam süresi ve sıklığı henüz bilinmiyor. Ancak müşteriler ayda 2,99 euro ek ücret karşılığında filmlerini reklamsız izleme seçeneğine sahip olacak.

Belirli televizyonlara veya BluRay oynatıcılara sahip olan kişiler, şubat ayı sonundan itibaren artık Netflix uygulamasını kullanamayacak. Şubat ayından sonra Netflix hizmeti bu cihazlardan kaldırılacak. Yayın hizmeti yakın zamanda daha pahalı olarak sunulacak.

Fiyatları artıran tek yayın sağlayıcıları Amazon Prime ve Netflix değil. Müzik platformu Spotify da 2023 sonbaharında açıkladığı gibi daha pahalı hâle gelecek. Abonelerin Şubat ayının sonuna kadar, ikili veya aile formatındaki premium abonelik için yeni fiyatları kabul etmiş olmaları gerekecek; aksi takdirde premium hesaplarını kaybetme ve reklamlı ücretsiz sürüme düşürülme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.

Kaynak: Avrupadan Haber
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş