Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında İsrail'in davanın reddedilmesi talebini kabul etmedi, , Güney Afrika'nın davada karar verme yetkisine sahip olduğuna hükmetti.

Güney Afrika, mahkemeden, harekatın hemen durdurulması ve Gazze’ye insani yardım girişindeki sınırlamaların kaldırılması ile ilgili ihtiyati tedbir kararı vermesini istemişti.

Mahkeme ayrıca İsrail'in herhangi bir suçun kanıtlarını korumak için her türlü çabayı göstermesini ve bir ay içinde bunları rapor etmesini istedi. Soykırımdan suçlu bulunan ya da soykırım çağrısı yapan kişilerin de yargılanmasını talep etti.

İsrail’in saldırılarına maruz kalan Gazzelilerin, Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki "korunan grup" tanımını karşıladığını beliren Mahkeme, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğine hükmetti.

Adalet Divanı, aynı zamanda İsrail'e, ordu güçlerinin soykırım suçu işlememesini garanti etme ve insani durumu düzeltme talimatı verdi. İsrail devletinin Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurması gerektiğini belirtti.

Ayrıca İsrail’in bölgeye yeterli insani yardımın girebilmesini sağlaması gerektiği belirtilen mahkemede Başkan, mahkemenin soykırımın gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda henüz bir karar veremeyeceğini vurguladı. Bunun için yıllar sürebilecek bir yargılama gerekeceğini dile getirdi. 

Mahkeme Hamas'a tüm İsrailli rehineleri serbest bırakması çağrısında da bulundu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş ara kararı değerlendirdi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş,sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Adalet Divanının kararına yönelik şunları kaydetti:

"Gazze'de işlediği savaş ve insanlık suçları için Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanan İsrail hakkında verilen ara karar, İsrail'e karşı insanlık cephesinin haklılığını ispatlar nitelikte atılan ilk adım olması açısından önemlidir. Şimdi, acilen tüm dünya Gazze'de yaşanan katliamları durdurmalı, insani yardımları bir an önce Gazze'ye ulaştırmalı ve uluslararası hukuk, bu eli kanlı katilleri yargılayarak hak ettikleri cezaları vermelidir. Bu davaya öncülük eden Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, davayı yerinde takip eden milletvekillerimize ve bu mücadeleyi omuzlayan hukukçulara insanlık adına teşekkür ediyorum."

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.