Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerin bakanları tarafından bugün gerçekleştirilen kurul toplantısında, önümüzdeki aylar için gaz tasarrufuna gidilmesi konusunda mutabakata varıldı.  

daha önce İspanya, Yunanistan, Macaristan, Polonya başta olmak üzere bazı AB üyelerinin destek vermediğini açıklamasına rağmen, 

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı, AB Komisyonu'nun Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığı azaltma ve enerjiden tasarruf için doğalgaz tüketimini yüzde 15 oranın azaltma konusunda ülkeler arasında anlaşmaya varıldığını açıklandı.

AB Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bu 'görevimiz tehlike' değildi. Bakanlar, önümüzdeki kış öncesinde gaz talebinin azaltılması konusunda siyasi zeminde anlaşmaya vardılar" ifadelerine yer verildi.

Anlaşmanın detayları 
Üye Devletlerin birkaç gündür üzerinde tartıştığı ve hatta İspanya, Yunanistan, Macaristan, Polonya başta olmak üzere bazı AB üyelerinin destek vermediğini açıkladığı acil durum planı, üye devletlerin Ağustos ve Mart ayları arasında gönüllü olarak, yüzde 15 daha az gaz kullanmasını hedefliyor.

Bugün varılan anlaşmaya göre; ülkeler daha az gaz kullanmak için alacağı önlemleri kendileri belirleyecek ancak haneler, sağlık ve savunma gibi temel hizmetleri etkilemeyen önlemlere öncelik verecek.

Kıbrıs, Malta ve İrlanda gibi; diğer üye devletlerin gaz sistemlerine doğrudan bağlı olan bir sisteme veya büyük ölçüde gaza bağımlı elektrik sistemlerine sahip olan üye devletler, bu tasarruf planından muaf tutulacak. 

Toplantıda ayrıca, bazı durumlarda, örneğin gaz stoklarını doldururken veya gazın endüstriyel hammadde olarak kullanıldığı durumlarda da istisnaların geçerli olmasına karar verildi.

Toplantıda alınan son kararda, AB genelinde bir gaz kıtlığı tehdidi oluşması halinde uyarı sisteminin devreye girmesine ve bu aşamadan sonra gaz tasarrufu hamlesinin tüm bölge ülkeleri için zorunlu hale geleceğine dikkat çekildi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın