Bilgisayar yazılımlarından sanata ve makalelere, üretken yapay zeka sistemleri mükemmel olmasa da, hızlı bir şekilde çeşitli içerikler üreterek, bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Microsoft'un desteklediği ChatGPT'nin 2022 sonundaki lansmanıyla öncü konuma yükseldiği alanda çok sayıda yeni rakip ortaya çıktı.

Bu alandaki en önemli gelişmelerden biri de bu ay Google'ın çatı şirketi Alphabet'in, Google'ın sohbet botu ve arama motoru dahil farklı ürünlerine entegre edilecek Gemini adlı yapay zeka modelini tanıtmasıydı.

Alphabet Gemini'ın ChatGPT'nin son versiyonundan daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor.
Ancak ChatGPT'nin yapımcısı OpenAI boş durmadığını söylüyor. Yazılımın daha güçlü bir versiyonunun 2024'te geleceğini vaat ediyor.

Ancak bunun bizi çok ileri götürmeyeceği yönünde uyarıda bulunanlar da var. CSS Insight'ın Baş Analisti Ben Wood, üretken yapay zekanın 2024'te "soğuk duş" alacağını söylüyor: "Bize göre biraz abartıldı, kısa vadede yavaşlamasına sebep olacak birkaç engel var."

Wood, üretken yapay zeka sistemi geliştirme ve çalıştırma masraflarının oldukça yüksek seyrettiğine dikkat çekiyor. Sistemler yüksek işlemci gücü ve şu anda tedariği kısıtlı olan pahalı bilgisayar çipleri gerektiriyor. Bu maliyetleri düşürmek için yapay zekanın çalıştırılması sırasındaki bazı işlemlerinin laptop ya da bilgisayarınızda lokal olarak yapıldığı hibrit sistemlere taşınacağını tahmin ediyor.

Wood aynı zamanda düzenleme ve yasal mücadelelerin de üretken yapay zeka çılgınlığını bir nebze soğutabileceğini tahmin ediyor.

İnsansı robotlar
İnsansı robotlar gelecek yıl daha kullanışlı hale gelebilir. Tesla mühendisleri Optimus adlı insansı robotlarının yakın gelecekte temel fabrika işlerini yapacağını umuyor.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir videoda, Optimus'un önceki makineden daha hafif, yeni ellere sahip ve yeni motorlarla çalışan en son sürümü gösteriliyordu. Temmuz ayında Musk, Optimus'un 2024'te Tesla fabrikasında çalışma becerisine sahip olacağını söylemişti.

Tesla'nın insansı robotlar konusunda çok sayıda rakibi var. Bazı firmalar halen günlük işleri öğrenen robotlar geliştiriyor. Amazon, depolarında insansı robotları deniyor. Digit adı verilen robot hareket edebiliyor, tutabiliyor ve nesnelerle insan gibi etkileşime geçebiliyor. Robotun geliştiricisi Agility Robotics Digit'i müşterilerine gelecek yıl teslim etmeyi umuyor.

Diğer yandan Canada Sanctuary AI şirketi de Phoenix adlı robotunu, paketleme gibi belirli görevleri yerine getirmek üzere eğitiyor. 2024'te Phoenix'in yapabileceği işlerin sayısının artırılması planlanıyor.

Elektrik şoku
Schmidt otomotiv araştırmaları şirketine göre 2024'ün birinci çeyreğinde bir milyonuncu elektrikli otomobil Birleşik Krallık yollarında olacak. Böylece Birleşik Krallık, Almanya'dan sonra bu dönüm noktasını geçen ikinci ülke olacak. Buna karşın elektrikli araç üreticileri için 2024'ün de zor bir yıl olması bekleniyor.

2023 sonunda Ford, GM ve Tesla elektrikli araç üretimlerini genişletme planlarını askıya almışlardı. Ekim'de Mercedes-Benz, fiyat rekabetini ve tedarik zinciri sorunlarını öne sürerek elektrikli araç pazarını "acımasız" olarak nitelendirmişti.

Kilo verme yarışı
İlaç dünyasında bir tedavi o kadar hızlı satıyor ki, üreticisi talebi karşılamakta zorlanıyor. Wegovy adıyla yeniden piyasaya sürülen kilo verme ilacı semaglutide, büyük bir başarı sağladı. Üreticisi Novo Nordisk Avrupa'nın en değerli şirketi haline geldi. Danimarkalı şirket talebi karşılamak için milyarlarca euro yatırımla üretim tesislerini genişletiyor.

Wegovy bugünkü haliyle haftada bir vurulan bir iğne şeklinde uygulanıyor ancak hap versiyonu da hazır olmak üzere. Novo Nordisk bunun ne zaman piyasaya sunulacağını açıklamıyor. Danimarkalı firma gelecek yıl daha fazla rekabetle karşılaşabilir.

Eli Lilly'nin Mounjaro ilacı geçtiğimiz günlerde ABD ve Birleşik Krallık'ta kilo verme tedavisi olarak onaylandı ve AB'de de onaylanması bekleniyor. Diğer yandan Pfizer de kilo verme hapının onaylanmasını bekliyor.

BBC-2

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş