Bir Son Medya kuruluşu olan Son Haber, yayın hayatına başlayalı neredeyse 6 yıl olacak.
O günlerde “İnternette Gazete mi olur muş” diyen, içinde bulunduğumuz iletişim çağında, değil 5/10 yıl sonrayı, burnunun ucunu bile göremeyen zavallılar, bugün o günlerde söyledikleri sözlerin ezikliğini yaşıyor mu bilmiyoruz ama özellikle bu kişilerin en fazla interneti, sosyal medyayı kullananlar arasında yer aldığını görüyoruz.

İşin acı ama bir o kadar da tatlı yanı ise; bazı sözüm ona meslektaşlarımızın bugün yeterki isimleri çıksın, adları anılsın, bir sıfatları olsun diye neredeyse online gazetelerde üste para verip haber, yorum yazıyor olmalardır.
İşin acı ama tatlı yanı, derken sanıyorum neyi kastettiğimiz anlaşılmıştır.

Bugün her hangi bir haberin dünyanın bir ucundan bir ucuna ulaşması saniyelerle ölçülürken, habercilikte sürat kadar önemli olan konular da var ve bu durum gazeteciliğin, haberin önemini eskiden olduğundan daha da fazla artırıyor.

Haber kirliliği akıl almaz boyutlara ulaştığı iletişim çağında, doğru ve hızlı habercilik ön plana çıkarken, okur güvenilir olmayan kaynaktan kendisine ulaşan bir haberi teyit etmek için ilk iş olarak güvendiği kaynağa bakmak ihtiyacı hissediyor.

“Acaba haber doğru mu?”

Şayet okur, haberi ilk olarak güvendiği kaynaktan öğrenmiş ise, “doğru mu acaba” demeye ve araştırmaya gerek duymuyor.

Geçen süre içinde Son Haber, Hollanda’dan haber deyince ya da Hollanda’dan her hangi biri için aranan ilk isim/ilk kaynak olmayı başarmış, rüştünü ispat etmiştir.

İstanbul, Ankara, Konya, Karaman başta olmak üzere, bu illerde görev yapan meslektaşlarımız, basın yayın organları, uluslararası iş yapan şirket ve kuruluşlar, seçilmiş ve atanmış yöneticilerin büyük çoğunluğunun, Hollanda’da Türkçe Haber deyince ilk akla gelenin Son Haber olduğunu belirtmeleri, bizim en büyük motivasyonumuz, haklı gururumuzdur.

Bizi bu günlere getiren ise en başta sesleri olmaya çalıştığımız, doğru ve hızlı haberi kendi dillerinde kendilerine ulaştırmaya çalıştığımız okurlarımızdır.

Yaklaşık 6 yıldır yayın hayatını sürdüren Son Haber, bir Son Medya Kuruluşudur. İşi bilen hem alaylı hem de mektepli bir avuç mesleğine inanmış, deneyimli kadrosu ile Son Haber, devasa plazalarda gazetecilik yapan meslektaşlarından geri kalmadığı gibi, dev bütçelerle yayın hayatını sürdüren yayın organlarından da geri kalmamıştır.

Hollanda’da kendilerini ilgilendiren haberleri en uygun bir dilde en hızlı bir şekilde kendilerine iletmeye çalıştığımız Hollandalı Türkler, Son Haberi zirveye taşıyarak hem ödüllendirmiş hem de yeni bir görev vermiştir.

Okur tarafından verilen görevi yerine getiren Son Medya Yönetim Kurulu, uzun süreli bir değerlendirme sonucu aldığı kararla, aylardır sürdürdüğü çalışmaları ışığında sonhaber.nl adını Ağustos ayının son günü Sonhaber.eu olarak devam ettirmeye karar vermiştir.

Neler değişecek?
Bu zamana kadar Hollanda ağırlıklı haberlere yer veren Sonhaber.nl, bundan sonra sadece Hollandalı Türklerin değil Almanya, Belçika, Fransa, Avusturya gibi 5 milyon Avrupalı Türkün yaşadığı ülkelerdeki haberlerle yayın hayatını sürdürecektir.

Yukarıda saydığımız ülkelerde yayınlarını sürdüren yayın organları ile görüşülmüş, mesleğe gönül vermiş gençler, ofset gazetelerin tek tek kapısına kilit vurması ile köşesine çekilmiş başarılı gazetecilerle yeni bir ağ oluşturulmuştur.

Elbette bunlar kolay işler değil, zaman alan bir çatı altında birleşmenin, ortak bir payda da buluşmanın bir ürünü olarak Sonhaber.eu, her zaman tam olarak Avrupalı Türklerin sesi olamayan Türkiye merkezli Avrupa’daki Türk medyasının yapamadığını yapmak için, göçün 50.yılını geride bıraktığımız bu günlerde yola çıkmıştır.

Almanya’da 60 bin, Hollanda’da 18 bin yatırımcı içinde Medya sektörüne yatırım yapan iş verenlerin sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. Görsel Medya’da bunun en güzel örneği Kanal Avrupa ve Ali Paşa Akbaş’tır.

Yazılı medya da ise bu işi ek gelir olsun diye yapanları, sektörel dergileri ya da yapılanmaların aylık haftalık vs. kendi düşünce ve fikirlerini yaymak için çıkardıkları yayınları saymazsak, yok denecek kadar azdır.

Avrupalı Türklerin günlük yazılı yayın yapan bir yayın organına ihtiyacı bilindiği halde, bu işe, bu sektöre yatırım yapmak içinde yaşadığımız şartlarda pek akıl karı değildir.

Reklama dayalı gelir, kıran kırana Avrupa’daki reklam pastasından pay kapmak için verilen mücadele içinde mevcut yayın organlarının devamlı kendi alanında iş yapanları kötüleyip,” En iyisi biziz” söylemleri, başta insanların sonrada iş verenlerin yayın organlarına karşı inancını yitirmesine sebep olmuştur.

Böyle bir ortamda ve şartlar altında, günlük değil ileriye dönük olarak, yayın ilkelerinden taviz vermeyen Son Haber kendi yağında kavrulmak yerine neden bu atılımı yaptı?

Hollanda’da 30 yıla yaklaşan yayıncılık tecrübesi ile, ileriye dönük hesapları iyi yapan ve Medya sektörüne Almanya’daki Ali Paşa Akbaş’tan da önce, Hollanda’da yatırım yapan Son Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aşıran var...

Sektörden kazandığını sektöre yatırmayı ilke edinen Ömer Aşıran geçen süre içinde bilgi ve tecrübesi ile ekonomik gücünü günden güne katlamasını bilmiş, bir çok kişiye iş verirken bir çok gencimize de mesleki katkı sağlamıştır.

İster gazetecilik yapsın ister yapmasın bugün Hollanda’da birçok gencimizi “Ben stajımı Son Fm’de, Son Haber’de yaptım” dediğine şahit olursunuz.

Son Medya EU bir başka deyişle inancın, azmin, ekonomik bağımsızlığın ve gücün göstergesidir.
Dua ve desteklerinizi her zaman olduğu gibi bekliyoruz.