Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Türk Akademisi’nin düzenlediği Avrasya Yaz Okulu Programı başladı. Programla birlikte Orta Asya ve Avrasya Bölgeleri üzerine çalışmalar yürüten yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı program çerçevesinde ortak sorunlar belirlenerek çözümler masaya yatırılacak.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ve Uluslararası Türk Akademisi’nin düzenlediği Avrasya Yaz Okulu başladı. Kazakistan’ın Almatı ve Astana şehirlerinde 19-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan programa dünyanın çeşitli bölgelerinden Orta Asya ve Avrasya Bölgeleri üzerine çalışmalar yürüten 20 yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Program kapsamında Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak verilecek derslerde simultane çeviri hizmeti de sunulacak.

Akademik Dünyanın Uluslararasılaşmasına Katkı Sağlayacak

Avrasya Yaz Okulu programı kapsamında bölgeyi ilgilendiren ekonomik, siyasi ve dış politika alanlarında temel konular tartışılacak olurken, ortak sorunlar belirlenerek çözümler masaya yatırılacak. Ayrıca, Orta Asya ve Avrasya üzerine çalışan akademisyen adayları bölgeyi ziyaret fırsatı bulacak ve birincil kaynaklara da erişebilecek. Program çerçevesinde bir de Avrasya bölgesi ile ilgili ekonomi, siyaset ve dış politika konularında çalışan genç araştırmacılar bir araya gelerek akademik dünyanın uluslararasılaşmasına katkı sağlayacak. Program Türkiye’de Avrasya çalışmaları alanında daha nitelikli yayınların çıkmasına imkân sağlayacak.

Bölgenin Önemli Sorunlarına İlişkin Dersler Verilecek

Türk dili konuşan ülkelerin ekonomik entegrasyonu, Avrasyacılık ve kimlik üzerine tartışmalar, ulaşım ve altyapı projeleri, enerji ve su güvenliği sorunları, Hazar Denizi’nin yasal statüsü ve bölgesel işbirliklerinin geleceği ve Avrasya’da güvenlik sorunları konuları gibi dersler alacak olan akademisyen adayları, bu sayede bölgeyi daha fazla tanıyacak. Bütün bu derslerle birlikte katılımcılar ileriki çalışmaları için büyük bilgi birikimi elde etmiş olacak.

Öğrenciler Yerel Ve Yabancı Kaynaklara Erişim İmkânı buluyor

Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler uzmanlık alanlarındaki bilgi ve deneyimlerini artırırken, araştırma aktiviteleri ile bilimsel düşünme yeteneklerini geliştirecek. Yerel ve yabancı kaynaklara erişim imkânı da bulacak olan öğrenciler, Kazakistan’ın iç ve dış politikasının özelliklerini kamu kurumlarını ziyaret ederek ilk elden öğrenme fırsatı da elde edecek.