En son yaşanan bir olayda, dolandırıclar Whatsapp uygulaması üzerinden Lidl ismini kullanarak tüketicilere 100 avro hediye kazandığını müjdeliyor ve internet üzerinden çeki almasını söylüyor.

Whatsapp’tan bir arkadaşının yönlendirmesiyle gelen mesajda, “Lidl’dan 100 Euro’luk hediye çeki. 100. yılını kutluyor. Sanırım, çok kısıtlı bir süreliğine geçerli bir teklif. Ben kendi çekimi aldım.” diyerek bir internet sitesine yönlendiriyor.

Aynı hilenin Facebook sitesinde de ilan olarak sosyal medya kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Birçok kullanıcı ilanın sahte olduğunu farkında olmadan hem kendisi tıklıyor hem de arkadaş listesiyle paylaşıyor.

Ancak Lidl, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu şans oyununun sahte olduğunu ve aksiyonun kendileriyle herhangi bir bağlantısı olmadığını bildirdi. Konuyla ilgili hukuk biriminin önlemler aldığı da kaydedildi.

Dolandırıcıların bu tarz uygulamalarla tüketicilerin kimlik, telefon ve adres bilgilerini çalarak farklı amaçlarla kullandığı konusunda uyaran uzmanlar, bazı durumlarda bu tarz hilelerle tüketicilerin telefon ve bilgisyarlarına virüs göndererek, iletişim ve elektronik cihazlarındaki tüm bilgileri ele geçirmeyi hedeflediklerini de dile getirdi.

İletişim bilgileri vermeden önce kaynağın sağlamlığının araştırılması ve teyit edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Damir Sydykov

Kaynak: Arti49