Arapça bir kelime olan Regaip "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek anlamındadır.
. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiştir.

Regaip gecesi ile verilen bilgilerde üç ayların ilki olan Receb ayının ilk Cuma gecesi kutlanan bu gecede Allahü Teâlâ’nın (c.c) inananlara ihsanlar ve ikramlar yaptığı; bu geceye hürmet edenleri affettiği; bu gece yapılan du ave ibadetlerin kabul olduğu belirtilmekte..


Regaib Kandili'nde yapılan ibadetler kısaca şöyle:

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
,

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

* Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Neden kandil denilmekte ve ne zamandan beri kutlanmakta?

Müslümanlarca mübarek sayılıp kutlanan özel geceler Mevlid, Regaib, Mîrac, Berat ve Kadir geceleridir.Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (1566-1574) camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere"kandil geceleri" denilmiştir.
Bu vesile ile tüm İslam aleminin Ragaip Kandilini kutlar, tüm insanlığa huzur, barış getirmesini dieriz

©SONHABER.EU