Rotterdam West’de bulunan Pier 80 adlı salonda İstiklal Marşının okunması ve şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından HTK Başkanı Başkanı Sefa Yürükel kürsüye gelerek davetlilerin Cumhuriyet bayramını kutladığı konuşmasında, “Gönülleri Mustafa Kemal ile dolu Cumhuriyetçi herkesi Hollanda Türkleri Konseyi adına saygı ile selamlıyorum” dedi.

Cumhuriyet rejiminin faziletleinden söz eden Yürükel, “Hepimiz Hollanda Türkleriyiz. Hollanda anayasasını anayasamız olarak kabul ediyoruz. Ne Türkiye’den koparız, ne de burada ekmeğini yediğimiz Hollanda’dan” ifadelerini kullandı.

Kutlama töreni için HTK tarafından Türkiye’den davet edilen Deniz Harp Okulu Eski Komutanı Emekli Tümamiral Türker Ertürk ise Cumhuriyet ve laikliğin olmadığı yerde demokrasiden bahsetmenin mümkün olmadığını vurguladığı konuşmasında Batılı toplumların Hıristiyan oldukları için değil ilime ve bilime önem verdikleri için ilerlediklerini kaydetti.

Batılı emperyalist güçlerin Türkiye’yi bölüp parçalamak istediklerini belirten Ertürk; “ Bizler Cumhuriyete sahip çıktıkça bu tür projeleri engelleyebiliriz” dedi.

Hollanda’da resmi resepsiyonlar haricinde Cumhuriyetin 92. Yılı Kutlaması ilk ve tek olarak HTK tarafından yapılmış oldu. Kutlama töreni Semih Arıkan yönetimindeki Türk Sanat Müziği korosu tarafında seslendirilen eserlerle son buldu.



©SONHABER.EU