‘İntiharı Önleme Bakanı’ atayarak dünyada bir ilke imza atan İngiltere’de, intihar konulu araştırma yürüten Moment / Anlar projesinin sonuçları büyük bir etkinlikle açıklandı. Etkinlikte her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğine dikkat çekilirken, 7/24 Türkçe ve İngilizce konuşan psikologlardan oluşan ‘Kıyma Canına’ adlı digital yardım platformu kurulduğu açıklandı.

nilgün özlem

LONDRA’da toplum projeleriyle tanınan sivil toplum kuruluşlarından İngiltere Kadın Platformu’nun, Queen Mary Üniversitesi Klinik Psikolojisi Psikiyatristlerinden Özlem Eylem’in yazıp yürüttüğü Moments / Anlar projesinin intiharlara ilişkin çalışmasının sonuçları açıklandı.

Projeye destek veren Lifetime Learning Charity’nin Canary Wharf’daki merkezinde düzenlenen etkinlikte proje sonuçlarını gösteren sergi, film, tartışma, panel ve çalışma atölyeleri düzenlendi.

DRAMATİK ARTIŞ
Kadın Platformu (WPUK-IKP) Başkanı Nilgün Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her 40 saniyede bir kişinin canına kıydığını belirterek, son 25 yılda dünyada zihinsel ve ruhsal hastalıklardaki dramatik artışa dikkati çekti.

İngiltere’nin geçen günlerde dünyada bir ilk olan ‘İntiharı Önleme Bakanı’ atadığına da dikkati çeken Yıldırım, “Moments /Anlar projesiyle intihar hakkında toplumun bilgilendirilmesi için sivil toplum kurumları, siyasetçiler, eğitimciler, avukatlar, ruh ve zihin sağlığı uzmanlarını biraraya getirdik. 7/24 Türkçe ve İngilizce konuşan psikologların hizmet verdiği ‘Kıyma Canına’ isimli digital yardım platformunu kurduğu için de Özlem Eylem’i kutluyor, projemize destek kuruluşlara içten teşekkür ediyoruz” dedi.

TOPLUMSAL ÖDÜLE ADAY
Sinema öğrencisi Omar Azazy’nin yazıp, yönettiği Moments başlıklı kısa filmden sonra intihar konulu panelde gerçek hayatlardan örnekler sunuldu.

Özlem Eylem, Dr. Ayesha Ahmad, Nuriye Mertcan, Ertanç Hidayettin ve Raj Kumar’ın konuşmacı olduğu panelde ise hem dinleyiciler hem uzmanlar bazen gözyaşlarını tutamadı.

Özlem Eylem ve Nilgün Yıldırım, Moments / Anlar projesi ile ‘Community engagement awards in individual award for community engagement’ kategorisinde finale kalan 3 aday arasına girdi. Sonuçlar 27 Kasım’da açıklanacak