Aşırı alkol ölüm getiriyor: Dünya genelinde her 20 ölümden biri aşırı alkol tüketimi yüzünden

DSÖ raporu, dünya genelinde her 20 ölümden birinin aşırı alkol tüketiminden kaynaklandığına işaret ediyor.

Rapora göre, aşırı alkol tüketimi yüzünden hayatını kaybedenlerin dörtte üçü erkek.

DSÖ, yarattığı yüksek derecedeki risk faktörüne rağmen, alkol tüketiminin gelecek 10 yıl içinde önemli ölçüde artacağı uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Sağlıklı toplumun gelişmesine engel olan bu tehdide karşı harekete geçmenin zamanı geldi.” dedi.

Raporda, “Aşırı derece alkol tüketiminin, bu tüketimi yapan kişilerin dışında ailelerini ve toplumlarına da büyük zarar verdiği” kaydedildi.

Aşırı alkol tüketiminde Avrupa önde
Tüm dünyada 237 milyon erkek ve 46 milyon kadının aşırı derecede alkol tükettiği kaydedilen raporda, bu kişilerin önemli bir kısmının Avrupa ve Amerikalı olduğu bildirildi.

Aşırı derece alkol tüketimi sonucu yaşanan trafik kazalarında ölenler, alkol ilintili ölümlerin yüzde 28’ini, sindirim sorunu çekenler yüzde 21’ini, kalp ve damar sorunu çekenler yüzde 19’unu oluşturuyor.

Dünyada her gün, ortalama en az 33 gram alkol tüketenlerin sayısının ise 2,3 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Alkol tüketiminde Avrupa ilk sırada yer alırken, refah seviyesi yüksek yerlerde alkolün daha fazla tüketildiği görülüyor.

Dünyada tüketilen içkilerin yüzde 45’ini beyaz alkol, yüzde 34’ünü ise bira, yüzde 12’sini şarap türü içkiler teşkil ediyor.