Türkiye’nin son yarım asrına damga vurarak ülkemizi milli, tabii ve tarihi rotasına koyan Milli Görüş Hareketinin Lideri Necmettin Erbakan’ın hayatı, mücadelesi ve mesajları vefatından sonra da farklı dillerde insanları etkilemeye devam ediyor. “Milli Görüş Lideri Erbakan” isimli hareketi bilimsel olarak ele alan çalışma Viyana Wiener Neustadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesinde yüksek lisans tezi olarak yazıldı ve en üstün derece ile değerlendirildi.

ALMANLAR İÇİN MİLLİ GÖRÜŞ VE ERBAKAN KİMDİR?

Wiener Neustadt Üniversitesi Ekonomi Danışmanlığı ve Şirket Yönetimi bölümünde araştırılan ve Almanca olarak yazılan “Prof. Dr. Necmettin Erbakan Der Milli Görüş Lider ERBAKAN” isimli kitabı hazırlayan Arif Şen, eserini Milli Gazete’ye anlattı. Şen, “Milli kelimesinin direk tercümesi (national) Batı Avrupa Dillerinde yanlış anlaşılabileceğinden, Milli ve Milli Görüş terimleri çok dikkatli bir şekilde tanımlanıyor. Kitabın ilk bölümünde aynı zamanda yarım asırlık Milli Görüş hareketinin özellikle Türkiye ve İslam Âlemi üzerindeki etkileri ele alınıyor” diyor.

Almanya’daki akademik çalışma yılları dâhil Erbakan Hoca’nın hayatı, eğitimi, anıları, başarılarının anlatıldığı kitapta ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri için yaptığı teknik çalışmalar, Gümüş Motor Fabrikası, Devrim Otomobili, TOBB yılları da ayrıntılı şekilde ele alınıyor. Erbakan Hoca’nın manevi eğitimi, İbrahim Efendi, Hüsrev Efendi, Hasib Efendi, Abdülaziz Bekkine Efendi ve Mehmet ZahidKotku Efendiden almış olduğu İslami Eğitim, son üç alimin hayatı, siyasete girme nedeni de kitabın ikinci bölümünde ele alınıyor.

ERBAKAN, PİLOTLARA KONUŞUYOR!

Kitabın üçüncü bölümünde ise Bağımsızlar hareketinden başlayarak Erbakan Hocanın siyasi hayatı, kurduğu partiler, seçim sloganları, ortak olduğu hükümetler, yaptığı maddi ve manevi hizmetler, ağır sanayi hamleleri, parti programları, muhatap olunan darbeler; 12 Eylül ve 28 Şubat etraflıca ele alınıyor. Kitabın ilgi çeken bölümlerinden biri ise; İslami kesimin önde gelen mütefekkirlerinin dilinden Erbakan Hocanın özellikleri (Eşref Edip, Necip Fazıl), Erbakan Hocanın Hava Kuvvetlerinde pilotlara yönelik yaptığı önemli konuşma öne çıkıyor. 1980 darbesi ve MSP’nin kapatılışı, RP’nin yükselişi, Refahyol Hükumeti, yapılan hizmetler, Havuz sistemi özel bir alt başlık altında ele alınıyor, FP ve SP kısa ve özet olarak tanıtılıyor.

ALMANCA ADİL DÜZEN!

Arif Şen’in Almanca “Milli Görüş Lideri Erbakan” kitabının ilgi çeken bölümlerinden biri ise Milli Görüşe göre doğru ve yanlış hak anlayışlarının anlatıldığı bölüm. Milli Görüş Vizyonu Bölümünde ise; Yaşanabilir Bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye ve Yeni Bir Dünya, Mevcut Dünya Düzeni, Birinci Yalta Konferansı ve İkinci Yalta Konferansının Önemi, Adil Ekonomik Düzen Projesinin Almancaya Tercümesi yer alıyor. Beşinci Bölümde D-8 Teşkilatının kuruluşu, vizyonu, etkisi ve özellikle Almanya’nın meşhur DieWelt gazetesinin D-8 Teşkilatının kuruluşu ile alakalı okurları ile paylaşmış olduğu yazılar da yer alıyor.

NE DEDİLER?

Almanca kitabı okuyacak olanlar, Erbakan Hoca’nın yakın çalışma arkadaşları ile yapılmış olan yaklaşık 20 röportaj ile birlikte Erbakan Hocanın şahsında bulunan liderlik özelliklerini de tanımış olacak. Röportajlardan edilen bilgilere binaen Erbakan Hocanın liderlik vasıfları 5 ana başlık altında analiz ediliyor: İnançlı bir Müslüman olarak Erbakan, Bir İnsan olarak Erbakan, Siyasi bir lider olarak Erbakan, Bir Sistem düşünürü olarak Erbakan ve Bir bilim adamı olarak Erbakan... Her ana başlık altında -röportajlardan edinilen bilgiler ile -yaklaşık 10 tane liderlik özelliği – daha çok Erbakan Hoca ile yaşanmış anıların anlatımıyla – okuyucuya takdim ediliyor. Kitabin ana özelliklerinden birisi de bu heyecanlı ve enteresan anılardan oluşuyor. Son bölümde Erbakan Hocanın Gençliğe Hitabesinin yine Almanca olarak aktarıldığını belirten Arif Şen, kitabın yakın zamanda Türkçe’ye de çevrileceğini belirtiyor.

ARİF ŞEN KİMDİR?

Aslen Sakarya’nın Akyazı ilçesinden olan Arif Şen, Avusturya’nın Baden şehrinde dünyaya geldi. İlk, orta ve liste Eğitimini Avusturya’da tamamladı... Wiener Neustadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans Eğitimini tamamladı (Avusturya)... Aynı üniversitenin iktisadi bilimler Fakültesi’nde Stratejik Şirket Yöneticiliği Alanında yüksek Lisansını bitirdi. “Milli Görüş Lideri Erbakan” isimli tezi, ses getirdi.

Aynı zamanda Anadolu Üniversite’si ilahiyat fakültesi mezunu... Halen Viyana Üniversitesi ekonomik bilimler Fakültesi’nin Heterodoks Ekonomisi Bölümü’nde doktora Öğrencisi... Doktora tezi konusu da ilginç: “Adil Ekonomik Düzen”... Daha önce özel sektörde çeşitli görevlerde bulundu, şirket yöneticiliği yaptı, şuan Avusturya’nın devlet Okulları’nda (liselerde) İslam dersi öğretmeni olarak görev yapıyor. Bilimsel çalışmalarına karşın Arif Şen, 2015 yılından beri Saadet Avrupa Temsilciliği Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Saadet Viyana Bölge Temsilciliğini de yürütüyor.

Milli Gazete - Ahmet Yavuz