Bu ay yapılacak genel seçime sayılı günler kaldı. Parti liderlerinin seçmeni etkilemek için yaptığı konuşmalar da aynı hızda arttı. Bir sonraki kabinede yer almak isteyen PVV lideri Geert Wilders’tan ilginç bir çıkış geldi.

Katıldığı Nieuwsuur adlı televizyon programında, daha önceki yıllarda olduğu gibi, “hükümete dışardan destek” şeklinde değil de direk olarak koalisyonun içinde yer almayı istediğini belirten Wilders, İslam konusundaki görüşleri de dahil olmak üzere, taviz vermeye hazır olduğunu dile getirdi, “Daha önemli öncelikler var” dedi. 

PVV'nin temel niteliği 2006'daki kuruluşundan bu yana değişmedi. Hollanda'nın “İslamlaşması” sınırlandırılmalı diyen Wilders bu yılki seçim bildirgesinin önsözünde “Hollanda bir İslam ülkesi değildir.” şeklinde ifade kullandı. Ancak Wilders'e göre Hollanda'nın şu anda “İslam'ın artışını baskılamaktan” daha büyük sorunları var. PVV lideri bu durumu “İslam asla DNA'mızdan çıkmayacak, ancak şu anda gelecek hükümet söz konusu olduğunda öncelik açıkça başka konulardadır.” şeklinde açıklıyor.

Wilders şu anda kendisi için İslam'la mücadeleden daha önemli olan konulara örnek olarak göç ve iltica, sağlık ve geçim güvenliğini gösterdi, “Kısa süre içinde müzakere masasına oturduğumuzda - ki bunu umuyorum ve açıkçası oturacağımızı varsayıyorum - önceliklerimiz bunlar olacak.” dedi.

Wilders'a göre 'Varoluşsal tehlike'
Wilders 2018'de “bazı İslami ifadelerin” kanunla yasaklanmasını istiyordu. Bir tasarısında İslam'ı Hollanda'yı tehdit eden "varoluşsal bir tehlike" olarak nitelendirdi. Bu yılki seçim bildirgesinde hala camileri ve İslami okulları istemediğini yazdı ve Kuran'ı ve başörtüsünü hükümet binalarında yasaklamak istediğini belirtti. 

Programda bu konuya değinen Wilders, "Eğer bu gerçekleşmezse hükümette yer almayacağımızı mı söylüyoruz? Buna cevabım: Hayır. Şuanda diğer noktaların daha önemli olduğunu anlıyorum," şeklinde açıklama yaptı.

PVV’nin İslamı “varoluşsal bir tehlike” olarak görerek sunduğu tasarı, aynı 2019 yılında sunduğu ve bakanların çifte vatandaşlığının yasaklanmasını öngören başka bir önerisi gibi çoğunluğun desteğini alamadı. Danıştay her iki önerinin de “demokratik hukuk devletinin temel ilkeleriyle bağdaşmadığına”  karar verdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş