25 KİŞİDE DENENDİ
Yapılan testlerde kobay olarak kullanılan insanların sağlığını tehlikeye düşüren bir durum olmadığı açıklansa da, bazı doktorlar, bu testlerle bunun hemen anlaşılamayacağını, uzun vadede insanların bunun sonucunu yaşayacağını belirtti. VW, Daimler ve BMW'nin "Nakliye Sektöründe Çevre ve Sağlık için Avrupa Araştırma Birliği (EUGT)" adı altında kurduğu birlik, Aachen Tıp Fakültesi'ne bağlı bir enstitüde saatlerce azot dioksit soluyan 25 kisiyi muayene ettirdi. 2017 yılında feshedilen EUGT raporlarında yer alan bilgiye göre, insanlarda herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmedi.
VW ÖZÜR DİLEDİ
EUGT isimli lobi kurulusu, dizel araçların yol açtığı hava kirliliğinin son teknoloji ile önemli ölçüde azaldığını kanıtlamak için, bu testleri ABD'de yaptırdı. VW, maymunlar üzerinde deney yapıldığının ortaya çıkmasından sonra özür dilerken, henüz insanların kobay olarak kullanılmasıyla ilgili açıklama yapmadı.
Otomobil üreticileri son iki yıldır emisyon skandalı ile karşı karşıya. Üreticilerin, yasal sınırları korumak adına otomobillerin egzozlarından çıkan atık gazı test modunda daha düşük gösteren bir yazılımla manipüle ettiği ortaya çıkmıştı.
Sabah.de