Utrecht Turizm Fuaurının açıldığı günün akşamı ( (12 Ocak 2016 )Türklere ait Corenden Firmasının Amsterdam’da bulunan De College Otel’de gerçekleşen ve “Avrupa'da Türkiye Algısı ve Turizme Etkileri” konulu proğramın onur konuğu T.C. Kültür ve Turizim Bakanı Mahir Ünal oldu.

Amsterdam Türkevi Araştırmalar Merkezi Müdürü Veyis Güngör selamlama ve hoşgeldiniz konuşmasında; “ Horasan’dan Anadolu’ya; Anadolu’dan Avrupa’ya gelen bizler, 50 yıllık süreç içinde norm ve değerlerimizi koruyarak bu günlere geldik. 25 yıllık bir STK olarak, geride bıraktığımız süreçten alacağımız dersler ile önümüzdeki 50 yılın vizyonu ve misyonu için Göçmenlikten Diasporaya geçiş için yeni STK modelleri üzerinde çalışmak zorundayız” dedi.

20160112_2_13767504_4501136_Web

Ardından Turizm sektörünün Avrupa’daki devlerinden Hollanda Merkezli Corendeon Hava Yolları CEO’su Yıldıray Karaer, turizm sektörünün ve tur operatörlerinin sıkıntılarını dile getirdi. 17 milyon nüfusa sahip Hollanda’dan yılda 12.5 milyon insanın tatilini yurt dışında geçirdiğini ifade eden Karaer, “ Tur Operatörlerini tercih eden Hollandalıların sayısı ise 3.5 milyondur. Bunların 800 bini Türkiye’yi tercih ederek Türkiye’yi bu konuda sıralamada birinci sıraya oturtmuştur. İkinci sırada İspanya, üçüncü sırada Portekiz, dördüncü sıra da ise Yunanistan bulunmaktadır” dedi

yildiray-karaer-sonhaber-corendon

Terör turizmi vurdu!

2105 yılını turizm sektörü açısından kayıpların yüzde 30’lara ulaştığı bir yıl olarak değerlendiren Karaer, “ Gerek yaşanan terör olayları, gerekse Suriyeli mülteciler Türk Turizmini yüzde 30 sekteye uğratmıştır. Biz Corendon olarak bu işe başladığımızda 100. sırada iken geçen zaman içinde birinci sıraya yükseldik. Yıllık yolladığımız 700 bin turist ile ciromuz 425 milyon avrodur. 700 bin kişinin 500 bini Türkiye’ye gitmiştir. Türkiye’nin yılda ağırladığı turist sayısını 30 milyondan 50 milyona çıkarmak için çaba sarf ederken, son yıllarda yaşanan olayların olumsuz etkisi ile mevcut durumu korumamın çabası içindeyiz” dedi.
Hollanda Türk tur operatörleri adına konuşan Osman Çelik ise sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, yıllık satılan koltuk sayısınının yüzbinlerden 25 bine düştüğünü vurguladı. İsrail, Malta gibi ülkelerin broşür ve afişlere bile maddi destek verirken, Türkiye’nin bu konuda kendilerine her hangi bir yardımda bulunmadığını belirttiği konuşmasında, sektör adına dilek ve isteklerini arz etti.

osman-celik-sonhaber

Türkiye algısı değişecek

Konuşmaları ve can kulağı ile dinleyen ve sürekli notlar alan T.C Turizm ve Kültür Bakanı Mahir Ünal, hem sorulara cevap verdi hem de yaşadığımız Türkiye coğrafyasında 150 yıllık süreci ve sancılarını dile getirdi. Ünal, Öncelikle başkaları bizi nasıl görüyor algılıyordan önce biz kendimizi nasıl algılıyoruz sorusunun cevabı önemlidir. Türkiye son 13 yılda her konuda bir başarı hikayesi yazmıştır. 90 yılda yapılmayan bir çok şeyin sorumlusu olarak son 13 yıllık hükümet sorumlu tutulmnaktadır. Bundan şikayetimiz yok yalnız yaşadığımız coğrafyada 150 yıldır bir düzen arayışı vardır. Yaşanan sorunların temelinde şu vardır. Süper güçler bölgemizde çıkarları doğrultuusnda yeni sınırlar çizmeye çalışırken sessiz kalmamız söz konusu olamaz. Bakın şu anda Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da 9 ülke yönetilemez hale getirilmiştir.Bu penecerden bakıldığında her şeye rağmen Türkiye o coğrafyada bir insanlık adası olarak durmakatadır. UNESCO Suriye’den gelen mülteciler için yaptığımız ve onları barındırdığımız mülteci kamplarını dünyada en insani, en yaşanabilir kamp olarak gösterdi. Biz mülteciler için 7 milyar dolar harcadık. Avrupa 3 milyar verecekmiş, bakın bu parayı istemiyorz diyebiliriz. Biz bölgemizde yaşanan olaylara sessiz kalamayız. Sen 8-10 bin km uzaktan gelcek ve bölgeyi yeniden dizayn etmeye kalkacaksın, Türkiye’ye sen karışma sessiz kal diyeceksin. Yaşan tüm sorunların başında bu düşünce var.

Aç insana kültürden söz edemezsiniz

Terör başta olmak üzere bir çok sorunun üstesinden gelineceğine sık sık vurgu yapan Ünal, Uluslararası Para Fonu’na ( IMF ) borcunu ödeyen Türkiye’nin 2013 ylından beri hayata geçirmek üzere olduğu 3. Köprü, Kanal İstanbul, İstanbul’a 3. Havaalanı gibi çılgın projelerin değerinin 125 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan, 13 yıl önce kişi başına düşen yıllık milli gelir 2 bin 500 dolar iken bugün 11 bin dolar seviyesine çıkmıştır. Aç bir insan yemeğin lezzetine bakmaz o sadece karnının doymasını düşünür. Şimdi 2 bin 500 dolarlık gelir varken elbette sanat kültüre ayıracak ne zaman ne para vardı. Ama şu anda gelir seviyesi yükseldiği için bunları konuşabiliyoruz. Yüzbinlerce kitap kitapşifahanelerinde onarım için bekliyor. Geçtiğimiz günlerde Tarihçi Murat Bardakçı 28 Şubat döneminde Yıldız Sarayı’’nda binlerce kitabın yakıldığını, yok edildiğini, satıldığını yazdı. Bu bir kültürel kıyımdır. Biz Turizme kültürel açıdan da bakarak şehirleri öz kimliğine kavuşturup Kültür Turizminin gelişmesi içinde el ele çalışmalar başlattık. 2016 Yılında Türkiye’ye gelen her uçağa 6 bin dolar yakıt desteğimizi sürdüreceğiz.” Dedi.

mahir-unal-sonhaber

“ Yanlıs zamanda doğru yerdeyiz”

İstanbul’da meydan gelen teör saldırısına da değinen Ünal, Utrecht Furarı’na geldimiz gün bu menfur saldırının olmasını ise ‘Yanlıs zamanda doğru yerdeyiz’ diyerek yorumladı.

Paris, Londra veya Avrupa’nın her hangi bir şehri ne kadar güvenli ise İstanbulda o kadar güvenlidir. Fuarda bu konuları anlatma fırsatı bulduk. Son iki yılda Türkiye algısında olumsuz bir hava estiriliyor. Fakat bunu değiştirmek bizlerin elinde. Türkiye’ye en çok turist yollayan iki ülkeden birisi Rusya diğeri Almanya’dır. Rus uçağının düşürülmesi sonucu Rusya’dan gelecek turist sayısında oldukça düşme söz konusu idi.. Biz bunu dünyanın diğer ülkelerinden alacağımız turistlerle telafi etme yolları için planlar yaparken; Sultanahmet’te yapılan terör saldırısında hedef olarak özellikle Alaman turistlerin seçilmiş olması tesadüf müdür? Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyor, yaralılara acil şifalar, terör kurbanlarının ailelerine sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Ünal, Her türlü kültürel ve sanatsal etkinliklere, yapılan çalışmalara ayrım yapmaksızın destek vereceklerini belirttiği konuşmasında,” Kültür Bakanlığımız ve Avrupa’daki STK’larla daha sıkı iş birliği içinde çalışarak bu olumsuz havayı en kısa zamanda bertaraf edeceğiz” dedi.

Daha sonra sorulan sorulara cevap verilen 44. Amsterdam tartışmalarının sunuculuğunu her zaman olduğu gibi yine Ahmet Suat Arı yaptı.

toplu

©SONHABER.EU