İki yıllık pandemi sonrasında tatile gitmeye can atan birçok vatandaş, Schiphol havalimanında yaşanan kaos nedeniyle ne yapacağını şaşırmış durumda. Yaşanan bu kaos ortamını değerlendiren Skytrip acentesi yetkilisi Beyhan Güneş, akıllara takılan soruları SonHaber'de yanıtladı.

Kaos yaz uçuşlarını ne kadar etkileyecek?

Bir yanda yaşanan personel açığı, diğer yanda Schiphol yönetiminin özellikle yaz aylarında uygulamaya alacağı yolcu kotası, yaz dönemi yolcularını şimdiden tedirgin etmeye başladı. Bazı havayolu şirketleri uçuş iptalini, bazı şirketler ise uçuşların farklı alanlara kaydırma yöntemini çözüm olarak seçti. 

Geçtiğimiz hafta içerisinde bir açıklama yapan Seyahat Acenteleri Birliği ANVR “ne kadar can sıkıcı olursa olsun” yaşanan bu olumsuzlukların, iptal nedeni olarak görülmeyeceğini, bu yüzden uçuşunu kendi iptal eden yolcuların, ödediği ücreti geri alamayabileceklerini açıkladı.

Skytrip acentesi yetkilisi Beyhan Güneş, SonHaber muhabirine, vatandaşların kafasını karıştıran 'Schiphol kaosu' ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Beyhan Güneş, özellikle Türkiye’ye yolculuk planları yapan yolcuların kaygılarını anladığını ancak, hiçbir yolcunun mağdur olmaması için gerek havayolu şirketlerinin gerekse acentelerin yoğun olarak çalıştıklarını dile getirdi.

Sorun önceden belliydi!

Beyhan Güneş

Vatandaşların pandemi döneminde yaşadığı “uçuş iptali, sınırların kapanması” gibi durumların şuanda yaşanmadığını ve bu konuda yanlış algıya kapıldıklarını belirten Beyhan Güneş şuanda Schiphol’de yaşanan kaosun büyük çoğunluğunun personel eksikliğinden kaynaklandığını dile getirdi.

Güneş,  aslında Schiphol’de yaşanacak kaosun aylar öncesinden belli olduğunu, buna rağmen zamanında önlem alınmadığını belirtirken, gerekli açıklamaların da son ana bırakılmasıyla kaosun arttığını vurguladı. 

THY sefer iptali yapacak mı?

Özellikle geniş bagaj kapasitesi özelliğine sahip ve bu nedenle daha çok tercih edilen Türk Hava Yolları uçuşlarının, Schiphol kaosundan ne kadar etkileneceği konusuna da netlik kazandıran Beyhan Güneş “etnik uçuş” olarak nitelendirilen bazı uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

Beyhan açıklamasında Temmuz’un ikinci haftasından, ayın sonuna kadar olan, Amsterdam kalkışlı Ankara, Antalya, İzmir, Kayseri, Konya ve Trabzon, direk uçuşlarının iptal edildiğini, bu seferlerin aktarmalı olarak gerçekleşeceğini belirtti.

Sun Express alan ve sefer değişikliğine gitti, Pegasus sefer saatlerini değiştirdi

Sun Express, Amsterdam Schiphol’de yaşanan kaos nedeniyle, uçuşlarının bazılarını farklı havalimanlarına kaydırma kararı aldı. 

Şirket Ankara, İzmir ve Konya uçuşlarının Rotterdam The Hague, Eindhoven Havalimanı ve Almanya’da  Münster / Osnabrück Havalimanına kaydırıldığını açıkladı.

Beyhan Güneş açıklamasında, Pegasus hava yollarının zaten aktarmalı seferleri bulunduğunu bu nedenle Schiphol’de yaşanan kaostan etkilenmediğini belirtti. Güneş “Pegasus’un Antalya seferleri devam edecek sadece sefer saatleri değişecek.” dedi.

Uçuş iptali ve tazminat

Yolcuların havayolu şirketinden kaynaklı sefer iptallerinde tazminat aldığını belirten Güneş, “olası bir durumda biz de yolcunun haklarını korumak için harekete geçiyoruz” dedi. 

Beyhan  Güneş, Türk Hava Yolları’nda şirket kuralları açısından uçuşta bir aksaklık yaşanması halinde, yolcuya  bilet değişikliği veya full iade seçeneklerinin sunulduğuna dikkat çekti. 

Beyhan tazminat konusunda şu örneği verdi: “Genellikle THY uçuşlarında şirketten kaynaklı bir iptal yaşanmıyor ancak böyle bir durumda zaten tazminat ödeniyor. Geçtiğimiz hafta Ryanair şirketinde böyle bir olay yaşandı. Eindhoven-Sofya uçağı son anda iptal edildi ve bu iptal yolculara bildirilmedi. Bu durumda yolcunun hakkını korumak için gerekli belgeler düzenlenip tazminat talebinde bulunulur ve yolcuya 400 euro tazminat ödenir.” dedi.

Yolculara tavsiye: Uçuş öncesi iki sefer kontrol edin!

Son olarak yolculara bazı tavsiyelerde bulunan Beyhan Güneş, uçuş öncesi mutlaka havayolu şirketi veya acente ile iletişime geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Güneş şunları dile getirdi: “Biletinizi önceden de almış olsanız, uçuşa son iki hafta kala uçuş bilgileri kesinleştiği için mutlaka bilet alınan yerle irtibata geçin ve son güncellemeleri öğrenin. Bunun dışında uçuşunuza 2 veya 3 gün kala bir kere daha irtibata geçip, kontrol edin. Alanda yaşanan yoğunluk nedeniyle de tavsiyem, uçuşunuzdan 4 saat önce alanda olmanız.”  

Foto: Tim van der Wiel - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın