BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Yağlı güreşte kalitenin artması, bu branşa yeni sporcuların kazandırılması ve yağlı güreş etkinliklerinin belli bir program dahilinde yapılması amacıyla "Yağlı Güreş Belediyeler Birliği" kuruldu.

Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinin belediye başkanı Yücel Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlikle yağlı güreşleri geliştirme ve uluslararası alanda tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Yağlı güreşlerde kalitenin artırılması ve sorunların giderilmesi için Yağlı Güreş Belediyeler Birliğini kurma kararı aldıklarını belirten Yılmaz, merkezi Balıkesir olarak belirlenen ve ilk toplantısını eylülde gerçekleştirecekleri birliği daha da büyütmek istediklerini anlattı.

Yağlı güreşler düzenlenen il ve ilçelerin belediyelerine birliğe katılım daveti gönderdiklerini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye genelinde güreş merkezlerinin sayısı, güreşçi yetiştiren belediyelerin sayısı azalmaya başladı. Bunların hepsine bir şekil verebilmek için bir çalıştay yaptık ve Yağlı Güreş Belediyeler Birliği kurma kararı aldık. Birlik sayesinde burada komisyonlar ile sıkıntıları gidereceğiz." diye konuştu.


- "66 başpehlivan var"


Bazen 6 ayrı bölgede aynı anda yağlı güreşin organize edildiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Kimsenin birbirinden haberi yok. 66 başpehlivanın olduğu koca bir ülkede siz aynı anda 6 müsabaka düzenlerseniz seyri güzel rekabetçi güreşler olmaz. Böyle oldukça güreşlerin kalitesi de seyircisi de azalır. Bunu engelleyecek altyapı çalışmaları için birlik kurma kararı aldık. Her partiye mensup belediye meclisleri bu kararları aldı. Şimdilik Muğla (Kavaklıdere), Çorum, İstanbul (Silivri), Çanakkale (Çardak-Umurbey), Manisa (Yunus Emre) ve Balıkesir (Havran, İvrindi, Kepsut, Dursunbey) de birliğe katılma kararı alındı. Biz güreş düzenleyen tüm il ve ilçelere davetimizi yaptık. Onlar da ilk meclis toplantılarında katılma veya katılmama kararlarını bildirecekler. Bizim amacımız bu sporu uluslararası platforma taşımak."


- Kırkpınar'ın rövanşı


Yılmaz, bu yıl 36'ncısı gerçekleştirilecek ve Kırkpınar'ın rövanşı olarak gösterilen Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri'nde 66 başpehlivanın er meydanına çıkacağını ifade etti.

Güreşlerin 12-14 Ağustos'ta yapılacağını anlatan Yılmaz, 12 Ağustos'ta kortej yürüyüşüyle başlayacak etkinlikte güreşçilerin, 13 ve 14 Ağustos'ta er meydanında kozlarını paylaşacağını aktardı.

Müsabakalara toplamda 900 ila bin 200 arası güreşçinin katılmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, yurt dışından gelecek misafirlerle güreşlerin yoğun tempoda geçeceğini kaydetti.