MERSİN (AA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) üyesi Bedri Dölkeleş, değişen oyun kurallarını anlattı.

TFF ve MHK tarafından Mersin'de Akdeniz İhracatçılar Birlikleri (AKİB) salonunda düzenlenen seminerde, bölgesel hakemlere yeni sezonda uygulanacak kurallar hakkında bilgiler verildi.

Seminere katılan MHK üyesi Dölkeleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Futbol Birliği Kurulunun futbolda radikal değişiklikler yaptığı belirtti.

Yapılan değişikliklerle futbolun seyir zevkinin daha iyi hale geleceğini ifade eden Dölkeleş, uygulamaların daha eşitlikçi ve adil olacağını kaydetti.

Değişiklikler hakkında bilgi veren Dölkeleş, şöyle devam etti:

"Yeni kurallar oynandıkça, yapıldıkça zihinlere yerleşecektir. Çok önemli kural değişikliklerinden birisi de ceza saha içerisinde 2 futbolcu birlikte auta çıkarlarsa hücum oyuncusu ceza sahasında kalan topu almak için geri dönerken oyuncuyu bacağından tutup gelmesini engellerse penaltı sayılacak. Eskiden bu hakem atışıydı. Bir başka değişiklik ise esame listesinde yapıldı."

Dölkeleş, kuralların dünyanın bütün liglerinde geçerli olacağını ve yapılan değişiklikleri hakemlerin sahada uygulayacağını dile getirdi.


- "Gözlemci sayısı 29'a indi"


Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında çeşitli soruşturmaların yürütüldüğünü hatırlatan Dölkeleş, şöyle konuştu:

"Süper Lig'de 42 gözlemci sayısı 29'a indi. Ülkenin yaşadığı sıkıntılı olaydan sonra birçok kurumda yaşanan, emniyet ve MİT'ten gelen raporlarla 'sakıncalı kişi', 'olmaması gerekir' denilen kişiler aramızdan ayrıldı. Futbolun, hakem camiasının içerisinde de bunlar var. O nedenle sayılarımızda azalma oldu. 199 klasman gözlemcisi vardı, şu an o sayı 167'ye düştü."

Bir gazetecenin "Türk liglerinde yabancı hakemlerin görev yapma tartışmalarını" hatırlatması üzerine Dölkeleş, şunları kaydetti:

"Umarım yabancı hakem uygulaması olmaz. Hakemlerimizin performansı iyi. Avrupa Şampiyonası'ndaki hakemleri de seyrettik. Onlar da hata yapıyor. Futbol bir hata oyunudur. Kaleci hata yapacak, futbolcu hata yapacak. İdareci yanlış transfer yapacak, teknik direktör yanlış oyuncu değiştirecek. Hakem de çaldığı düdükten birkaç tanesini yanlış çalabilir. Yabancı hakem isteği kabul edilebilir bir talep değil."