RIO DE JANEIRO (AA) - YASİN TUNCER - 2016 Rio Olimpiyatları'nda kadınlar plaj voleybolunda başörtülü olarak mücadele eden Mısırlı sporcu Doaa Elghobashy, "Ben bikini ile oynayanlara saygı duyuyorum, rakiplerim de başörtüsüne.'' dedi.

Mısırlı sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam dini hakkında son yıllarda Batı'da yerleşen algıyı kırmak istediğini belirterek, ''Müslüman kadınların da her kulvarda temsil edilmesi gerekiyor. Ben de onun için mücadele ediyorum. Kıyafetimin kültür çatışması olarak algılanması doğru değil. Başörtüm ile olimpiyatlarda herhangi bir sorun yaşamadım. Çünkü burada sporcular yetenekleriyle mücadele ediyorlar. Bu nedenle olimpiyat köyünde ve maçlarda bana hiç bir ön yargılı yaklaşım olmadı. Ben bikini ile oynayanlara saygı duyuyorum, rakiplerim de başörtüsüne.'' yorumunu yaptı.

İslam dünyasında kadınların da erkekler kadar aktif olduğunu ancak batıda bu konunun yanlış tanındığını belirten Elghobashy, ''Ülkem Mısır'da kadınlar her yerde varlıklarını gösteriyor. Beş bin kadın voleybol oynuyor. Plaj voleybolu ile de ilgilenenlerin sayısı dört yüz. İslam dünyasından birçok ülkeden sosyal medya üzerinden olumlu mesajlar alıyorum. Özelikle de kadınlar 'bizi cesaretlendiriyorsun, seninle gurur duyuyoruz' diyorlar. Başörtülü kadınlara bir kapı açtım. Bunun için bana teşekkür ediyorlar.'' şeklinde görüş belirtti.

Yabancı sporcuların bazen yanına gelerek, neden kapalı elbise giydiğini sorduklarını aktaran 20 yaşındaki sporcu, ''Ben 10 yıldan beri başörtüsü takıyorum. Bu benim kişisel tercihim. Burada sporcular merak ediyorlar, aydınlanmak istiyorlar. Onlara da dinimin gereği bu kıyafetle çıktığımı anlatınca anlayışla karşılıyorlar.'' değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'ı olimpiyatlarda temsil ettiği için gurur duyduğunu söyleyen Doaa Elghobashy, ''Artık başörtüsüyle değil de performansımla gündeme gelmek istiyorum. Sporseverlerin de kıyafetime zamanla alışacaklarını sanıyorum. Bu benim ve takımımın ilk olimpiyatı. Kıyafetim değil de oynadığım plaj voleybolu konuşulsun istiyorum. Dört yıl sonra Tokyo Olimpiyatları var. Hedefim orada da ülkemi temsil etmek.'' diye konuştu.

Kendisi gibi başörtülü olan ABD'li eskrimci İbtihaj Muhammed ile olimpiyat köyünde tanıştığını belirten Elghobashy, ''Beni görür görmez yanıma geldi. Çok mutluydu. Kucaklaştık, birbirimize başarılar diledik. Olimpiyat köyünde dünyanın birçok ülkesinden Müslüman sporcular var. Onlar da bana sürekli destek oluyorlar.'' diyerek sözlerini tamamladı.