ABD'de yapılan bir araştırma, C vitamini takviyesinin obez kişilerde kalp sağlığı için yürümek kadar yararlı olduğuna işaret etti

Her gün bir tablete eş değer miktarda C vitamini almanın, kalp damar sağlığına düzenli egzersiz yapmak kadar yararlı olduğu ileri sürüldü. ABD'de Colorado Üniversitesi uzmanları, 3 ay hareketsiz, kilolu ya da obez 35 yetişkinin kan değerlerini inceledi. Araştırmada günde 500 miligram C vitamininin ET-1 isimli proteinin damar daraltıcı etkisini yürümek kadar azalttığı belirlendi. Fazla kilolu kişilerde damar daraltıcı protein olan Endotelin- 1'in (ET-1) etkisi daha fazla gözlemleniyor ve bu nedenle kalp damar hastalıkları riski artıyor.

EGZERSİZİ TUTMAZ
Daha önceki çalışmalarda ise ET-1 proteininin aktivitesinin azaltılması için yürüyüşün oldukça olumlu bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak yürüyüşün sağlık üzerinde etkisi yaygın olarak bilinse de, fazla kilolu birçok insan farklı bahanelerle egzersizi günlük hayatlarının bir parçası haline getiremiyor. Bu bahanelerin başında ise zaman ayıramamak geliyor. Bazen de çeşitli sağlık sorunları kişiyi egzersiz yapmaktan alıkoyabiliyor. Uzmanlar bu durumda C vitamini almanın yararlı olabileceğini söylüyor. C vitamininin bu faydasının yanında kolesterolü düşürme, metabolik hızı artırma ve bilişsel işlevleri daha aktif hâle getirme gibi özellikleri de bulunuyor. Ancak bilimsel çalışmayı yöneten sağlık uzmanı Caitlin Down, vitamini almanın egzersizin sağladığı bazı faydaları sağlasa da, asla düzenli egzersizin yerini tutmayacağını söylüyor. Zira egzersiz yapmak, kalp damar sağlığını korumanın yanında sağlığa birçok faydalı etki sağlıyor. Günde 30 ile 180 miligram C vitamininin uygun bir miktar olduğunu belirten uzmanlar, çok fazla C vitamininin sağlığa zararlı olabileceği konusunda da uyarıda bulunuyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti ise, 1000 miligramdan fazla C vitamini almanın karın ağrısı, ishal ve şişkinliğe neden olabileceğini ifade etti.