Tarihte ilk kez tütün üreticilerine karşı hukuk yoluyla mücadele edileceği belirtilirken, avukat Bénédicte Ficq Amsterdam savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Nisan ayında Akciğer kanseri hastası AnneMarie van Veen adına bir imza kampanyası başlatan Ficq, sickofsmoking.nl websitesi üzerinden 16 bin destekleyiciye ulaşarak binlerce kişinin ihbarda bulunmasını sağladı.

Alınan bilgilere göre bir kişi günde bir paket kullanıyorsa 2 paket kullanmış oluyor. Paketlerin üzerinde belirtilen zehirli maddelerin miktarlarının gerçeği yansıtmadığı ve insanları daha çabuk bağımlı yapabilmek için gizli maddelerin yer aldığı bildirildi.

İnsanları bile bile ölüme göndermenin cinayet olduğunu vurgulayan Ficq, yapılan araştırmaların çeşitli hastalıklardan dolayı hayatını kaybeden kişilerin sigara kullanımından bu hastalıklara yakalandığının tespit edildiğinin altını çizdi.

Daha önce Amerika'da tütün frabrikası Brown & Williamson çalışan ve daha sonra bilgi sızdırdığı gerekçesiyle işinden olan Jeffey Wigand, fabrikaların sigaranın içerisine belirttiklerinden daha fazla nikotin, katran ve karbon monoksit kullandıklarını açıkladı. Wigand bu durumun Devlet Halk Sağlığı Enstitüsü RİVM tarafından da doğrulandığını aktardı.

Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International ve Imperial Tobacco Benelux gibi firmaların takibe alınıp alınmamasına savcılık karar verecek.

Kampanyayı destekleyenler tütün fabrikalarının insan sağlığını tehlikeye atarak cinayete teşebbüs ettikleri gerekçesiyle suç işlediklerinden dolayı yargılanmalarını istiyor.

SONHABER.EU