NABLUS (AA) - LUBABE ZEVKAN - Batı Şeria'nın Nablus kentinde Osmanlı medeniyetinin izlerini taşıyan ulusal devlet hastanesi, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) desteğiyle gerçekleştirilecek restore çalışmalarıyla yeniden eski güzelliğine kavuşmayı bekliyor.


Nablus'un ileri gelenleri tarafından 1888 yılında inşa edilen hastane, mimarisi, ana giriş kapısındaki tuğra, eski büyük taşlarıyla Osmanlının hüküm sürdüğü döneme Filistin'den şahitlik etmiş bir yapı olarak hizmet vermeye devam ediyor.

AA muhabirine hastanenin tarihi hakkında bilgi veren müdürü Abdullah el-Hatip, hastanenin Filistin'de ilk kurulan hastanelerden biri olduğunu ve Osmanlı mimari tarzıyla inşa edildiğini söyledi.

Türk Başhekim Nureddin el-Kureydi'nin 17 yıl hastanenin müdürü olarak çalıştığını, daha sonra hastalanıp vefat ettiğinde hatırasını canlı tutmak için hastanenin avlusuna defnedildiğini anlatan Hatip, o zaman da hastanenin tüm halka açık olduğunu ve Filistin'in kuzeyinde yaşayan insanların gelip burada tedavi olduklarını belirtti.

Hastanenin 1976 yılına kadar iç hastalıkları ve cerrahi alanda hizmet verdiğini ifade eden Hatip, Rafidiya Hastanesi kurulduktan sonra hastanenin sadece iç hastalıkları hastanesi olduğunu ve yıllık 130 bin hastanın buraya başvurduğunu kaydetti.

- Hastanenin restoresi için TİKA'yla iletişime geçildi


Binanın eski olması nedeniyle restorasyon çalışmaları yapılması gerektiğine dikkati çeken Hatip, hastanenin içinin de hastaların ihtiyaçlarına uygun olacak ve iyi bir sağlık hizmeti sunacak şekilde geliştirilmesi ve düzenlenmesi ihtiyacının doğduğunu anlattı.

"Hastanedeki bu ihtiyaç, Filistin Sağlık Bakanlığını Türkiye'nin sponsorluğuyla restore imkanını araştırmaya sevk etti. Tarih yine tekerrür ediyordu sanki" diye konuşan Hatip, bakanlığın ve hastane yönetiminin, TİKA ile iletişime geçtiğini aktardı.

Hatip, "TİKA davetimize olumlu karşılık verdi ve koordinatör Bülent Korkmaz'ı temsilen gelen yetkili ile Ankara'dan teknik bir ekibi buraya gönderildi. Hastanemizi ziyaret ettiler. Türk hükümetinin halkımıza yardımları ve vatanımıza verdikleri önem, bizi bu projede onlarla iletişime geçmeye teşvik eden faktör oldu." ifadelerini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 21 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, TİKA ile Nablus'taki ulusal hastanenin restoresi, gerekli tıbbi donanımının kazandırılması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılacak çalışmalar hakkında görüştüklerini, bu çalışmaların en az 4 milyon dolara mal olacağını ifade etmişti.