Hazırlanan detaylı bir araştırmaya göre 1980 yılında 108 milyon diyabetli hasta olduğu, 2014 yılında ise bu sayının 422 milyona ulaştığı ve arada neredeyse 4 kat bir büyüme olduğu belirtildi. Raporda ayrıca dünya üzerinde her yıl 3.7 milyon diyabete bağlı ölümlere neden olduğu belirtildi.

SESSİZ BİR HASTALIK

Yetkililer eğer önlem alınamazsa var olan ciddi rakamların daha da artabileceğini uyarısında bulundu. Dünya Sağlık Örgütünde diyabete karşı oluşturulan ekibin başında olan Dr. Etienne Krug, BBC’ye yaptığı açıklamada; “Diyabet sessiz bir hastalıktır, ama bizim diyabeti durdurmak için durmadan çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Açıklamalarına devam eden Dr. Krug, “ne yapmamız gerektiğini bilirsek, bu sorunu durdurabiliriz. Ama biz diyabetin inşalar üzerinde, aile ve toplum sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu görüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

GELİŞMEKTE OLAN VE ORTA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ORAN DAHA YÜKSEK

Diyabet sorunu ile ilgili raporda yer alan bilgileri de paylaşan Dr. Krug, “1980’lerde diyabet oranlarının en çok gelişmiş ülkelerde görüldüğünü fakat günümüzde gelişmekte olan ve orta gelişmiş ülkelerde de yüksek oranlarda görüldüğünü” belirtti.

Kaynak: Haber10