İngiltere'de yapılan araştırma, Alzheimer hastalığının ameliyat ya da kan nakli sırasında bulaşabileceğini ortaya koydu.

Bilim adamları Alzheimer'ın yaşlılık ve genlere bağlı olarak ortaya çıktığını düşünüyordu. Ancak araştırma ile bu hastalığın "tohumları" olarak bilinen prionlar vasıtasıyla insandan insana geçme olasılığının olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın sonuçları bilim dergisi olan Nature'da yayımlandı.

UNUTKANLAR DİKKAT! UNUTKANLAR DİKKAT!

University College London'da Nöroloji Uzmanı olan Prof. Dr. John Collinge, beyinde üç yolla bu protein tohumlarının oluştuğunu, bunun da ya kendiliğinden, yaşlandıkça ortaya çıkan, ya bozuk bir genden ya da tıbbi bir kaza yoluyla oluşabileceğini, hipotezlerinin bu yönde olduğunu söyledi.

"TIBBİ İŞLEM İLE GEÇEBİLİR"

Yapılan araştırmada hastalığın Alzheimer hastasıyla temastan geçebileceğine dair ise hiçbir bulguya rastlanmadığı belirtildi. Ancak yapılan tıbbi işlemlerin hastalığın habercisi olan protein oluşumlarına neden olabileceği vurgulanıyor.
Uzmanlar, teorik olarak beyin ameliyatı, kan nakli veya kanal tedavisi gibi operasyonlar ile Alzheimer'ın geçmesinin mümkün olduğunu açıkladı. Kuluçka süresinin 40 yıla kadar çıkması nedeniyle de insanların hastalığa yakalanıp yakalanmadığının anlaşılamayabileceğini ifade ediyorlar.

ÖLEN 8 KİŞİNİN BEYNİ İNCELENDİ

Bilim adamları, Creutzfeldt-Jakob hastalığından ölen sekiz kişinin beyinlerini incelerken bu bulgulara rastladıklarını ifade etti.