Fransa’da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağın aday adayı olan Nicolas Sarkozy, seçilmesi halinde ilk işinin İngiltere'yi AB'de kalmaya ikna etmek olacağını, Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin ise kesileceğini iddia etti.

Seçimler öncesi kampanyasına hız veren Sarkozy, Paris’te işadamları ile yaptığı toplantıda, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ilk işinin Almanya’nın da desteğiyle İngiltere’yi AB’de kalmaya ikna etmek olacağını söyledi.

Seçildiği takdirde ertesi gün elinde yeni bir AB sözleşme taslağı ile Berlin’e gidip, bunu Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceğini ve daha sonraki gün de İngilizleri AB’de kalmaya ikna etmek için Londra’ya geleceğini ifade etti.

Sarkozy, İngilizlere, "Siz AB’den çıkıyorsunuz, ancak bakın elimizde yeni bir sözleşme var, bu da size tekrar üyelikte kalmak için oylama yapmak için bir fırsat veriyor. Bu kez eski Avrupa değil yeni Avrupa söz konusu, siz Avrupa’da kalmak istiyor musunuz ? Eğer ‘evet’ diyorsanız daha iyi olur. Çünkü ben Türkiye ile tam üyelik müzakereleri yaparken, Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisini kaybedemem’’ diyeceğini aktardı.

"Türkiye’ye yerinin Asya olduğunu söylemenin zamanı geldi"
Seçildiği takdirde, yeni hazırlanacak sözleşme ile Türkiye ile sürdürülen müzakerelerin kesileceğini belirten Sarkozy, Schengen serbest dolaşımının reformdan geçirileceğini, AB Komisyonu’nun önemli yetkilerinin kısılacağını ve Avro bölgesinin genişletileceğini vadetti.

Sarkozy, "Türkiye’ye yerinin artık Asya olduğunu söylemenin zamanı belki geldi. Ben sadık bir Avrupalıyım. AB’den çıkmayı hiçbir zaman düşünmedim ancak AB de iyi çalışmıyor." dedi.

AA