Hollanda hükümeti ile Fas arasında yürütülen yeni sosyal güvenlik sözleşmesi,  Faslı yetkililerin görüşmeden çekilmesi ile sekteye uğradı.

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Lodewijk Asscher tarafından yürütülen yeni sosyal güvenlik sözleşmesi görüşmeleri, Hollanda dışında ikamet eden ve ödenek alan kişilerin ödeneklerinin yaşadığı ülke şartlarına göre ayarlanmasını öngörüyor. Ancak daha önce açılan mahkemede hakim bu sözleşmenin ülkelerarası mevcut olan antlaşmalara aykırı bulduğu için durdurulmasına kara vermişti.

Bakan Asscher ise sözü edilen ülkelerle görüşmelere başlamış, bu konuda ülke yetkilileri ile bir araya gelerek şansını denemişti. Asscher aynı zamanda temsilciler Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada Faslı yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini ve en geç 1 Eylül tarihinde görüşmelerden olumlu sonuçlarla dönüleceğine inandığını dile getirmişti.

Bakan Lodewijk Asscher tarafından gönderilen son yazılı açıklamada ise Faslı yetkililerle yoğun olarak görüşmelerin yapıldığı ancak bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığına vurgu yapıldı. Asscher görüşmelere devam edip etmeyeceği konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Fas hükümetinin geri adım atmaması ve kendi vatandaşlarını Hollanda hükümetine karşı koruması takdirle karşılanırken,i bu gelişmeye tepki verenlerde oldu. Özellikle hükümet ortağı VVD, son dört yıldır Fas ile olan görüşmelerden sonuç alınamadığını artık bu anlaşma üzerinde durulmaması gerektiğini belirtirken, VVD’li vekil Anoushka Schut-Welkzijn “artık fişi çekme zamanı gelmiştir. Ödenekler kesilmelidir, çünkü Fas’ta yaşam Hollanda2ya göre daha ucuzdur” ifadesini kullandı.