Angela Merkel, Başbakanlık döneminin başlarında dünya genelindeki mülteci akınına uygun bir politika geliştirilmediği özeleştirisini yaptı. Merkel, "Biz Almanlar da sorunu uzun süre görmezden geldik ve Avrupa genelinde bir çözümün aciliyetini öteledik" şeklinde konuştu.

Mültecilerin henüz 2004 ve 2005 yıllarında Avrupa'ya gelmeye başladıklarını belirten Alman Başbakan, o dönem mültecilerle baş edebilmek için sorumluluğun İspanya ve diğer ülkelere bırakıldığına dikkat çekti. Ve o dönemAlmanya'nın da mültecilerin Avrupa ülkelerine orantılı şekilde dağıtılmasına karşı koyduklarını hatırlattı.

Merkel, eski Yugoslavya'dan çok fazla mülteci kabul etmiş Almanya'nın, o dönem mülteci akınıyla başka ülkelerin baş etmesinden memnun olduğunu da vurgulayarak, bu gerçeği reddedemeyeceğini kaydetti.

Süddeutsche Zeitung, Almanya Başbakanı Merkel'in artık mülteci krizinin çözümünde Avrupa genelinde bir çözüm bulmak için daha fazla çaba gerektiğini belirterek, Berlin'in de zamanında Avrupa Birliği reformlarına karşı çıktığını kabul ettiğine yer verdi. gazete, Merkel'in buna AB dış sınırlarını, Schengen Bölgesi'ni korumak istemelerini gerekçe gösterdiğini belirtti.

"ALMANYA ALMANYA KALACAK"

Merkel, sığınmacıların Almanyayı değiştirmesinden korkan Almanların endişelerini ise Almanya Almanya kalacak diyerek, gidermeye çalıştı.

Kaynak: Haber7