Ulaştırma, Turizm ve Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Ben Weyts, Müslümanlara kurbanlarını tanınmış kesimhanelerde 3 güne yayarak kesmelerini teklif etti.

Yaz tatilinde olmasına rağmen Belçika’da Kurban tartışmalarını çözüme kavuşturmak için Flaman meclis komisyonunu acil bir araya toplayan Ulaştırma, Turizm ve Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Ben Weyts (N-VA), Müslümanlara teklifte bulundu. Weyts, Müslümanlara kurbanlarını tanınmış kesimhanelerde 3 güne yayarak kesmelerini teklif etti.

Bakan, bu şekilde kapasite sorununun yaşanmayacağını savunurken, Müslümanların da dini vecibelerini sıkıntısız şekilde yerine getirebileceğini ifade etti. Ancak çeşitli belediyelerde görev alan siyasiler, teklifin hayata geçirilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu ifade etti.

Kurban Bayramı’nda Müslümanların Flaman bölgesinde hayvanlarını geçici kesimhanelerde uyuşturmadan kesmeleri yasaklanmıştı. Belçika’da yaşayan Türk asıllı vatandaşlar ise kurban kesimlerinde uyuşturma fikrine sıcak bakmazken, alternatif yollar bulmaya çalışıyor. Kurbanlarını Flaman bölgesinde uyuşturmadan kesmek isteyen vatandaşların tek alternatifi ise tanınmış kesimhaneleri kullanmaktan geçiyor.

Kurban bayramında hizmet verebilecek tanınmış kesimhanelerin sayısı ise 15. Ancak bayrama az vakit kalması ve olası kapasite sıkıntısı Müslümanları tedirgin ediyor. Kurban Bayramı’nda geçici kesimhanelerde hayvanları uyuşturmadan kesmenin kesinlikle yasak olduğunu hatırlatan Bakan Weyts, komisyon toplantısında tanınmış kesimhanelerde herhangi bir kapasite sorununun olmayacağını ve kesimlerin 3 güne yayılması durumunda sıkıntı yaşanmayacağının altını çizdi.

Bakan Weyts’in teklifinin pratikte uygulanabilirliği sorgulanıyor. Türk asıllı siyasiler, Bakan’ın teorik olarak konuştuğunu ancak kısıtlı bir zaman içerisinde organize olmanın çok zor olduğunu ifade etti.

Çarşamba günü Flaman Meclis komisyonunda konuşan Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Weyts, Flaman bölgesindeki tanınmış kesimhanelerin sayısını vererek Müslümanların belirtilen kesimhanelerde kurbanlarını kesebileceklerini ifade etti.

Bakan Weyts, Batı Flaman bölgesinde 5 tanınmış kesimhanede toplam 2 bin küçükbaş ve 230 büyükbaş kesilebileceğini söyledi. Doğu Flaman bölgesinde ise 4 tanınmış kesimhanede 2 bin 350 küçükbaşın ve 520 büyükbaşın kesilebileceği ifade edildi. Flaman Brabant bölgesinde de 2 kesimhanede 5 bin küçükbaşın kesilebileceğini söyleyen Bakan Weyts, Anvers bölgesinde ise 4 tanınmış kesimhanede 2 bin küçükbaşın ve 650 büyükbaşın kesilebileceğini ekledi.

En çok kurbanın Türklerin yoğun olarak yaşadığı Limburg bölgesinde de kesilebileceğini aktaran Weyts’in burayla ilgili rakam vermemesi soru işareti doğurdu. Flaman bölgesinde toplam 11 bin 350 küçükbaşın tanınmış kesimhanelerde kesilebileceği aktarıldı. Bölgede ise şu anda toplam 11 tane tanınmış kesimhane bulunuyor.

“AKIL VERMEK KOLAY AMA PRATİKTE İMKANSIZ GÖZÜKÜYOR”


Doğu Flaman bölgesinde bulunan ve Türk asıllı vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Gent Belediyesi’nde ise kurban bayramında pratikte bu uygulamanın zor olduğu ifade ediliyor. Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz (SP.A), bayrama çok az vakit kaldığını ve Bakanın akıl vermesinin kolay olduğunu aktardıç Başkan Yardımcısı, uygulamaların pratikte imkansız gözüktüğünü ifade etti.

Resul Tapmaz, “Bakan Weyts çok güzel ve hoş bir şekilde aniden komisyonu topluyor. Fakat belediyeler bu kısa zamanda nasıl organize olacak? Bir yıl boyunca karar almadı ve ardından aniden geçici kesimhanelere yasak kararı koyarak bize şimdi bilgi veriyor. Biz de biliyoruz tanınmış kesimhanelerin kesim yapacağını.’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Tapmaz, vatandaşlarını ellerinden geldiği kadar mağdur etmeyeceklerini ancak Bakanın bahsettiği tanınmış kesimhanelerin büyükbaş hayvanlar için geçerli olduğunu söyledi. “Küçükbaş kesimi için kanunlara göre ayrı bir ruhsat gerekiyor. Biz de bu kısa dönemde hazırlamaya çalışacağız. Bakan akıl vermesini biliyor ama pratikte imkansız bir şey.” diye konuşan Tapmaz, 20 gün kadar vakitlerinin olduğunu ve bunun çok az bir süre olduğuna dikkat çekti.

“LİMBURG’DA CİDDİ KAOS ORTAMI OLACAK”


Houthalen Belediye başkan yardımcısı Mustafa Aytar (SP.A), Limburg bölgesinde kurban bayramında ciddi kaos olacağını söyledi. Mustafa Aytar, Limburg’ta resmi olarak koyun kesmek için ruhsatlar alındığını ama hiçbir tanınmış kesimhanenin koyunu kesmek için gerekli teçhizata sahip olmadığını söyledi.

Bakan Weyts’ın komisyonda Houthalen belediyesinin uyuşturarak kesim yapmak için başvuruda bulunduğunu belirtmesinin de tamamen yalan olduğunu söyleyen Aytar, “Biz eski sistem üzerinde başvuru yaptık. Bakanın söylediği tamamen yalan.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Aytar, Genk belediyesinin geçici kesimhanesinin tanınmış kesimhane ruhsatı almak için yılbaşından beri uğraştığını ve bugün hala ruhsatını alamadığını ifade etti. 7 Eylül’de ilk defa Genk’te bir denetlenme yapılacağını söyleyen Aytar, sağlık kurumunun iznine göre Genk’te küçükbaşların kesilebileceğini söyledi.

“HÜKÜMET KENDİ İÇİNDE KAVGALI OLDUĞU İÇİN HİÇBİR ÇÖZÜM BULUNAMIYOR”


Flaman Bölgesi Milletvekili Güler Turan (SP.A), Bakanın almış olduğu tek taraflı kararla Müslüman toplumunu rencide etmekle kalmadığını ancak korumaya çalıştığı hayvanlara daha çok eziyet vereceğini söyledi.

Turan şöyle konuştu: “Komisyonda Bakana toplumla nasıl bir görüşme yapacaklarını ve nasıl bir çözüm bulacağını sordum. Hristiyan Demokratlar (CD&V) ve Flaman Liberaller (Open Vld) çözüm sunsalar biz kabul edeceğiz. Ama şu ana kadar hiçbir çözüm ile gelmediler. Bu hükümet kendi aralarında kavgalı oldukları için hiçbir çözüm bulunamıyor.”