Müslüman mezarlığının tel örgülerle çevrilmesi, Müslüman toplumunun tepkisini çekerken, Schaerbeek belediyesi yönetimi, özellikle muhalefet tarafından suçlu olarak gösterilerek hedef haline getirilmişti. Bol miktarda kazandırıyor.



Bu krizi, belediye ile Müslüman mezarlığı ile ilgilenen Cimetiere Multiconfessionnel” adındaki kurumun arasında yaşanan bir anlaşmazlığa bağlayan Başkan Yardımcısı Sait Köse, “Bu kurum, Müslüman mezarlığı için ayrı bir kapı ve mezarın tel örgülerle çevrilmesini istemiş ancak belediyede bu işi yapanlar biraz işi abartarak çok yüksek şekilde tel örgüler koymuşlar. Vatandaşlardan bu konuda çok sayıda şikayet aldık. Çünkü o mezarlıkta, tanıdığımız birçok vatandaşın yakınları yatıyor.” dedi.



“Artık eski hizmet var”



Yaklaşık bir ay önce, belediye başkanına bu konuda çok büyük bir baskı yaptığını ve kendisini mezarlığa götürerek, durum hakkında bilgi verdiğini belirten Köse, “Şimdi bir taraftaki tel örgü tamamen kaldırıldı fakat ön taraftan gelirken, arabaların rahat geçebileceği şekilde yaklaşık on, on iki metresi kaldırıldı. Bu durumun düzeltilmesi bizi biraz olsun mutlu etti. Artık vatandaşlarımız mezarlığa ulaşabilmek için arka tarafa kadar dolaşmak zorunda kalmayacaklar. Mezarlığa ziyaret amaçlı giden insanlar arasında yürüyemeyenler, engelliler ve yaşlıların olduğunu unutmamak lazım. Artık önceden olduğu gibi eski yoldan, çok rahat bir şekilde gidebilecekler.” diye konuştu.



“Müslüman mezarlığı projesi sayemde tamamlanmıştı”



Köse, “2001 yılında, ilk kez seçildiğimde, ilk projelerimden bir tanesi Mülüman mezarlığı konusuydu. Aslında bu proje, ben dahil olduğumda başlayalı bir ay olmuştu fakat bir ara son vermek istediler. Yani büyük uğraşlar sonunda proje yarım bırakılacaktı. Ben projeye iyi bir zamanda dahil oldum ve gayretlerim sonrası projeyi tamamladık ve Müslüman mezarlığını buradaki Müslümanların hizmetlerine açtık. Elbette, buradaki Müslümanlar meftalarını buraya defin ettirmek zorunda değiller. Ancak vatanı olmayan veyahut devamlı göçmen şekilde hayat süren çok sayıda Müslüman var. Bu mezarlık özellikle bu insanların işine yaradı. Ayrıca, bayramlarda ve arefe günlerinde, mezar ziyaretinde yakınlarını ziyaret etmek isteyenler de cenazelerini buraya defin etmeyi uygun görüyorlar. Bu hizmetin devam etmesinde hem fayda var, hem de insanların kolay bir şekilde mezar ziyaretlerini tekrar kolaylaştırmış olduk.” diye ekledi.



Yenivatan.be