Blok, piyasanın canlandığını ve teorik olarak yapılan araştırmaların pratikte yaşananları yansıtmadığını savundu. Hollanda'da bir çok vatandaşın kira ve konut kredisini ödemekte zorlanmasının ardından evsiz kalanların sayısında da artış olduğu daha önce belirtilmişti.

Aedes'in araştırma sonucunda geçtiğimiz yıl 5500 vatandaş kirasını ödeyemediği için evinden atılmış ve bir çoğunun da mahkemelik olduğu aktarılmıştı. Çevresel Değerlendirme Ajansının da(Planbureau voor de Leefomgeving -PBL) araştırmasında yüksek zamların kiracıları zorladığı ve maddi sıkıntı yaşadıklarını ortaya koymuştu.

Stef Blok, bu kurumların yaptığı araştırmalarla ilgili yaptığı açıklamasında vatandaştan uzak bir bakış açısıyla ifade kullanması tepkiye yol açtı. Konut piyasasında canlanma olduğuna değinen Blok, bu durumda vatandaşın nasıl maddi sıkıntı çekip kiralarını ödeyemediklerini algılayamadığını belirtti.

Kira yardımı için devletin ayrı bir bütce ayırdığına da dikkat çeken Blok, ülkesinde yaşayan vatandaşların yaşadığı sıkıntılardan habersiz Hollanda'da kimsenin mağdur olmayacağı düşüncesine kapılmış. Hollanda'nın çarpık sistemi her ne kadar vatandaşını mağdur etmez gibi görünsede durum pratikte öyle olmuyor.

Ev büroları da yapılan araştırmaları doğruluyor. Özellikle son iki yıldır zamlardaki artışın vatandaşı zorladığını ve kiraların yükselmesinden dolayı diğer aylık masraflarını da ödeyemedikleri için borçlanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınıyor ifadesini kullanan ev büroları da durumdan rahatsız olduklarını belirtti.

SONHABER.EU