ANKARA (AA) - HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "OHAL, hiç bir hükümete canının istediği her şeyi yapma hakkını, yetkisini vermez." ifadesini kullandı.

Bilgen, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması ve kanun hükmünde kararnamelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz'u bir darbe süreci olarak tarif ettiklerini belirten Bilgen, ancak 15 Temmuz sonrası yaşananları da aynı şekilde darbe hukukunun bir uzantısı ve parçası olarak gördüklerini ileri sürdü.

Türkiye'nin 15 Temmuz'dan önce mükemmel bir demokrasiye sahip olmadığını savunan Bilgen, "15 Temmuz'dan sonra bu yarım yamalak demokrasi, temsili niteliği bile gittikçe ortadan kalkan demokrasi bile askıya alındı. Bunun askeri teminatları ve güvenceleri bile bu vesile ile özellikle OHAL uygulamaları kapsamında ortadan kaldırıldı." değerlendirmesini yaptı.

"OHAL, hiç bir hükümete canının istediği her şeyi yapma hakkını, yetkisini vermez." diyen Bilgen, olağan dönemlerle kıyaslanmayacak kısıtlamaların yapılabileceğini ancak bunların da orantılı ve ölçülü olması, tarif edilen amaca uygun olması gerektiğini vurguladı.

Bilgen, "Biz OHAL uygulamalarından görevden geçici el çektirme uygulaması ve gözaltı ve tutuklamaların telafisi imkansız hak ihlallerini beraberinde getirdiği düşüncesindeyiz." görüşünü savunarak, hak ihlalleri dolayısıyla AİHM'den gelecek tazminat kararlarının, darbe girişiminin maliyet yükünü artıracağını iddia etti.

OHAL uygulaması ile parlamentonun devre dışı bırakıldığını savunan Bilgen, KHK ile getirilen düzenlemelerin Genel Kurul'da yapılacak görüşmelerde karara bağlanmasının daha uygun olabileceği görüşünü öne sürdü.