Siyasi parti liderleri arasında seçmenin en fazla güven duyduğu kişi Hıristiyan Birlik Partisi Başkanı Sybrand Buma çıktı.

Haftalık yapılan Maurice de Hond kamuoyu anketine göre CDA başkanı Sybrand Buma seçmenden 5 puan alarak en güvenilir politikacı seçildi. Özellikle VVD seçmeninin güvenini kazanan Buma iki yıl önce 4,4 puanla SP lideri Emile Roemer’ın gerisinde kalmıştı.

Anket sonuçlarında VVD’li seçmenin kendi parti başkanı Halbe Zijlstra’ya 5 Buma’ya ise 4,9 oy verdiği görüldü. CDA seçmeninin Buma’ya verdiği oy ise 7,4. De Hond tahminlerine göre Buma’ya olan bu güven son iki ankettir kendini CDA oylarının yüzde 15 artması şeklinde gösteriyor. De Hond Buma’nın bir sonraki seçimlerde anahtar rolü üstleneceğini öngörüyor.

Tüm fraksiyon başkanları içinde kendi seçmeninden en yüksek olu alan siyasetçi Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders oldu. Wilders kendi seçmeninden 8,1 puan almayı başardı. Ancak diğer partilerin seçmenlerinden düşük güven oyu alan Wilders toplamda 3,8’in üzerine çıkamadı.

Hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom ise kendi seçmeninden 4,5 alırken tüm diğer parti seçmenlerinin verdiği oylarla ortalamasını ancak 3,6’ya çıkartabildi.

Maurice de Hond anket bürosuna göre şuanda seçim olsa bir önceki alınan anket sonuçlarından farklı bir tablo sergilenmeyecek. PVV 24 sandalye ile birinci parti çıkacak, PvdA büyük kayıpla ancak 9 sandalyeye gerileyecek.

© SONHABER.NL