Yüksekokul öğrencilerine aldıkları ders başına ödeme hakkı tanınmasını isteyen hükümet partileri konuyu meclis gündemine getirdi.

Koalisyon ortakları VVD ve PvDA eğitim sisteminde ciddi bir değişiklik yapmak için kolları sıvadı. Meclis gündemine gelen yeni teklifte yüksekokul öğrencilerine aldıkları ders başına okul parası ödemeleri olanağı tanınmak isteniyor. Ulusal Öğrenci Birliği LSVb ve Amsterdam Üniversitesi (UvA) ile ortaklaşa hazırlanan tasarı pazartesi günü Eğitim Bakanı Jet Bussemaker’a sunulacak.

Deneme amaçlı olarak UvA ve Amsterdam Yüksek Okulunda test edilecek olan sistemde olumlu sonuç alınması halinde mevzuat değişikliğine gidilebilecek.

Sistemin işlevselliği kanıtlanırsa, devlet tarafından okullara ödenen eğitim yardımı sisteminde de değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Şuandaki sisteme göre her kayıtlı öğrenci için en fazla 4 yıllık ödeme yapılıyor. Ama aynı zamanda bu yardım öğrencinin aldığı derslerle birlikte değerlendirmeye giriyor. Dört yılın sonunda da okul devletten bu yardımı almış oluyor. Öğrencinin eğitimini daha uzun yıllara bölmesi halinde devletin vereceği yardımda sarkmalar yaşanıyor.

Her iki parti ve diğer taraflar bu noktada daha esnek davranılmasından yana. Günümüzde gençlerin eğitimin yanında kendini geliştirmeye de daha fazla zaman harcadığını belirten taraflar, okulun yanı sıra çalışan, kendi işyerini açan, yakınlarına bakmak zorunda olan veya başka bir bölümde eğitim alan öğrencileri örnek olarak gösteriyor.

© SONHABER.EU