Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Federal Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, ABiçişleri bakanları görüşmesinde mültecilerin dağıtımında kota konusunda uzlaşmaya varılamamasını eleştirdi. "Avrupa bir kez daha rezil oldu." diyen Gabriel, Almanya'nın mülteci sorununu tek başına çözemeyeceğini vurguladı.

AB içinde bu konuda dayanışma gösterilmesi gerektiğinin altını çizen SPD lideri, "Para almaya gelince herkes işin içinde ama sorumluluk üstlenmeye gelince kimse yok." diye eleştiride bulundu. "Tüm Avrupalıların Avrupa'nın tehlikede olduğu bilincinde olmasını sağlamalıyız." diyen Gabriel, mülteci krizinin Avrupa Birliği'ni Yunanistan krizinden daha derinden tehdit ettiğini vurguladı.

SPD Federal Meclis Grubu'nun belediye temsilcileriyle yaptığı toplantı öncesi açıklamada bulunan Gabriel, mültecilerin paylaşılması konusunda uzlaşma sağlanamadığı durumunda orta vadede bütçe paylaşımı yapılamayacağı uyarısında bulundu ve Almanya'nın AB programlarına yapacağı ödemeleri askıya alabileceğini ima etti.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de üye ülkelerin tutumunun mali açıdan sonuç doğuracağı uyarısında bulunmuştu. Gabriel, içişleri bakanlarının toplantısından bir sonuç çıkmadığı için AB üyesi ülkelerin yöneticilerinin acilen toplanması gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE VE SURİYE'NİN DİĞER KOMŞULARINA YARDIM YAPILMALI


Gabriel, Avrupa Birliği'ne mülteci akımını azaltmak için Suriyeli mültecilere kapılarını açan komşu ülkelere mali destek sağlanmasını gerektiğini söyledi. Türkiye başta olmak üzere diğer komşu ülkelerdeki mülteci kamplarındaki şartları iyileştirmek için Gabriel, 1,5 milyar Euro'luk yardım paketi talep etti. Gabriel, aynı miktarı ABD ve Körfez ülkelerinden de istedi. Bu adımın atılmaması durumunda bir ‘kayıp neslin' ortaya çıkacağını söyleyen Gabriel, bunun sadece yeni göçlere değil, ayrıca IŞİD'e katılımların artırabileceği tehlikesini dile getirdi.

Haberler.com