“Hessen’de yaşayan azınlık toplulukları ve özellikle vatandaşlarımız eyalet seçimlerine katılarak, çoğulcu bir toplumun savunucusu olan partileri meclise taşımalıdır. Bu sebeple eyaletteki göçmenleri en önemli kazanımlarından biri olan seçme haklarını kullanmaya davet ediyorum.” diyen Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“İki hafta önce Almanya’nın Bavyera eyaletinde yapılan seçimler azınlık topluluklarının kamusal hayatta ve siyasette daha aktif olmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur. Zira ırkçı parti Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yüzde 10 civarında oy alarak parlamentoya girmiş, ülkedeki 16 eyaletin 15’inde yer almıştır.

Bu seçimler ayrıca aşırı sağın yükseldiği Almanya‘da demokratik sistemin geleceği açısından da ders niteliği taşımaktadır. Almanya‘da siyasilerin toplumdaki sağa kaymayı, biraz daha sağa açılarak engelleyebileceklerine dair öngörüleri gerçekçi olmamıştır. Seçim anketleri, göç ve uyum konularına seçim programında yer vermeyen, ırkçı ve ayrımcı politikalarıyla öne çıkan AfD’nin giderek güç kazandığını gösteriyor. Siyasi partilerin; seçim kampanyaları süresince AfD’nin popülist söylemlerini benimseyerek, göç ve göçmenler hususunda olumsuz söylem sergilemeleri bu partiden başkasına yaramamıştır.

Bu Pazar Almanya’nın Hessen eyaletinde de parlamento seçimleri gerçekleştirilecektir. Hessen’de yaklaşık 500 bini Müslüman olmak üzere 1 milyonu aşkın göçmen yaşıyor. Bu kesimin yaklaşık 300 bini Türkiye’den göç eden insanlarımızdan oluşuyor. Bavyera seçim sonuçları da göz önünde bulundurulduğunda aşırı sağa karşı tavır ortaya koymak için Hessen seçimleri önemli bir fırsattır. Hessen’de yaşayan azınlık toplulukları ve özellikle vatandaşlarımız eyalet seçimlerine katılarak, çoğulcu bir toplumun savunucusu olan partileri desteklemelidir. Başta vatandaşlarımız olmak üzere eyaletteki tüm göçmen seçmenleri, aşırı sağa karşı tavırlarını ortaya koymak ve en önemli kazanımlarından biri olan seçme haklarını kullanmak için 28 Ekim Pazar günü sandığa gitmeye davet ediyorum.”