Son yıllarda kaydettiĝi reformlarla dış dünyaya açılan Orta Asya ülkesi sırf Türklerin deĝil Hollandalıların da giderek ilgisini çekmeye başladı. 
Karşılıklı heyetlerin artan ziyaretleri ve sanat faaliyetlerindeki yoĝunluk bunun en güzel göstergelerinden.

Özbek Kültür ve Sanat insiyatifi adına görüşlerini başvurduĝumuz Burhanettin Carlak, sırf kültür ve sanat ağırlıklı, bağımsız – sivil insiyatif için duyulan ihtiyaç üzerine bir yapı oluştuĝunu belirtti. Carlak  ülkenin derin tarihi ve kültürel dokusundan ilham alan farklı sanat dallarından kimselerin kendi aralarında işbirliği ve sinerjinin hedeflendiĝini belirtti.

Bu zamana kadar Özbek sanat ve kültürü ile ilgilenen Hollanda`da 20’e yakın sanat ve Fikir Adamının görüşlerini aldıklarını belirten  Carlak, somut bazı projeleri hakkında da şu bilgileri verdi:  

‘Uluslararası ün yapmış tanınmış Hollandalı sanatçılar var, örnek vermek gerekirse dünyanın çeşitli bölgelerinde film, belgesel ve çalıştayları ile tanınan Robert Rambout, Hollanda’nın en iyi Fotoğrafçısı ödülünü almış Fotoğrafçı Ahmet Polat Özbekistan`da çekimler yapıp bunu Hollandalılara göstermek istiyorlar. Hollanda`da Özbekistan Film Festivali organize etmek istiyoruz.  Bilindiĝi üzere Özbekistan kağıdı dünya tarihinde üretilip Çin`den sonra ipek yolu ile dünyaya satıldıĝı ve medeniyete katkısının olduĝu ülke. Geleneksel olarak bu işi yapan kağıt sanatçıları daha önce Özbekistan`da bulunmuş ve burda da çeşitli etkinler yapmışlar ancak bu çalışmaların sürekliliĝi önemli.  Özbekistan turkuaz renk cümbüşleri ile bezenmiş kubbe, minare ve kuleleri ile meşhur. Hollanda'da eski fabrikalardan sanayi kültür mirası olan bacalardan birini Özbek çinileri ile farklı bir yapıya büründürmek fikrimiz var.’   

Carlak Buhara ve Semerkand gibi kadim şehirlerden birinin de Leiden gibi oryantalizmin merkezlerinden biri ile belediyecilik alanında yakınlaştırma ve işbirliği düşüncelerini de sözlerine ekledi.

Kendisinin yaklaşık 12 yıl önce Özbekistan’da belgesel çalışmaları için bulunduĝunu, daha sonra özellikle kültürel anıtlarla ilgili fotograf sergisi açtığını belirten Carlak, ‘o tarihten sonra ilgim hiç bir ülkeye olmadığı kadar arttı. Özbekistan sırf Türk tarihi açısından deĝil,  İslam bilim ve sanat tarihi açısından da dünyada hak ettiĝi gibi tanınmalı ve temsil edilmeli’ dedi.

Özbekistan Kültür ve Sanat insiyatifinde ayrıca su isimler bulunuyor: Marieke de Hoop (https://www.papiermakerijdehoop.nl), Shoira Jabbarova (event menejeri), Leo Hoegen, (https://www.papierderij.nl/), Yusuf Akkaya (Ebru sanatçısı), Randa Nassar (yönetmen), Bilal Oĝuzkurt, yapımcı.

                         

             

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!
©SONHABER.EU