Hollanda Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) tarafından yapılan açıklamaya göre, gelirler arasındaki farklar kriz döneminde daha da daraldı. CBS’e göre 2008’den sonra yüksek gelirli hanelerin yüzde 20’sinin geliri, düşük gelirli hanelerin yüzde 20’sinin gelirinden 2,5 kat daha fazla. 2008 öncesi aradaki fark 2,8 katıydı.
CBS gelir farklarının azalmasının direk olarak hanelere ve özellikle maaşlı veya UWV gibi kurumlardan ödenek alanlara yansımayacağını belirtiyor. Buna karşı serbest meslek sahiplerinin gelirleri ekonomi ile bağlantılı olarak gelişim gösteriyor.
Bu dönem içinde ekonomideki daralma serbest meslektekilerin gelirindeki azalma ile orantılı olarak gelişti. Özellikle yüksek gelirli hanelerin yüzde 20’sinin serbest meslek içinde yer alması, bu kişilerin gelirlerindeki etkinin de artmasına neden oldu. Bu durum yüksek ve düşük gelirliler arasındaki farkında kapanmasını sağladı.
CBS’e göre aradaki farkın kapanmasının bir başka sebebi değiştirilen vergi sistemi. Devletin sosyal primler ve vergileri toplaması, ödenekler ve örneğin sigorta masraflarının bir kısmını ödemesi, aradaki farkın kapanmasını sağladı.
Devletin bu kalemleri aradan çıkartıldığında, yüksek gelirlilerin 2012 yılında yıllık olarak elde ettiği gelir ortalaması 86.000 euroyu buluyor. Bu rakam aynı yıl için düşük gelirli ailelerin kazancının neredeyse 12 misli. Ancak vergi sisteminin değiştirilmesi ve sosyal düzenlemelerdeki değişiklik, yüksek gelirli hanelerin gelirinde düşüş yaratırken, düşük gelirli hanelerin daha fazla gelir elde etmesine olanak sağladı.
© SONHABER.EU