Cuma günü Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İstanbul’da bir araya gelerek Rusya ve Ukrayna yetkilileri, tahıl sevkiyatı anlaşmasını imzaladı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından ABD ve Avrupa'daki kilit buğday pazarlarındaki fiyatların keskin bir şekilde düştüğü görüldü. Fiyatlar Rusya'nın 24 Şubat tarihinde Ukrayna'yı işgalinden önceki seviyeye geriledi. 

Dün varılan anlaşmada taraflar tahıl ihracatının savaşa rağmen Ukrayna limanlarından Karadeniz üzerinden yürütülmesi için garanti verdi.

Buğday'ın Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratları son 5 ayın en düşük seviyesine yani Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı trihteki fiyatının altına düştü. Chicago borsasında buğday fiyatı yüzde 5,9 düşerken, Avrupa'da buğday fiyatında yüzde 6,4 gerileme oldu.

BM Genel Sekreteri Guterres atılan imzaların fiyatları da etkileyeceğini belirterek, "Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek." şeklinde konuştu.

Guterres anlaşmanın bir işaret olduğunu belirtirken "Her zamankinden daha fazla ihtiyacı olan bir dünyada; bir umut, olasılık ve rahatlama işareti." şeklinde ifade kullandı. BM Genel Sekreteri Rusya ve Ukrayna'yı anlaşmayı fiilen uygulamaya çağırdı.

Foto: Melissa Askew - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın