Avrupa’nın büyük akarsularının döküldüğü geniş bir deltada, fırtınalara açık bir bölgede suyla burun buruna yaşıyor Hollandalılar, ama yaratıcı çözümlerle bunun üstesinden gelmeyi başarıyorlar.

Hollanda’nın topraklarının dörtte biri deniz seviyesinin altında ve nüfusunun yüzde 21’i buralarda yaşıyor.

Suyun Hollandalılar için olumsuz tarafına bakacak olursak, deniz kenarında ve bir deltada yaşamanın getirdiği tehditleri görüyoruz.

Tarih boyunca ciddi su taşkınları yaşamış hassas bir bölge burası. Hollandalılar sudan gelecek felaketlere karşı uyanık olmak ve kendilerini sellere karşı korumak zorunda olduklarını biliyorlar.

Gelecek yüz yıl içinde bu tehlikenin boyutu aşadaki resimde net ortaya koymuştur.

Küresel iklim değişikliğinin beklenen etkilerinden biri küresel deniz seviyelerindeki yükselmedir.

Dünyanın iklim değişikliği alanındaki en büyük otoritesi olan Birleşmiş Milletler’in bir alt kuruluşu olan IPCC’nin raporları, yaşadığımız yüzyıl içerisinde deniz seviyesinin 1 metre yükselebileceğini söylüyor. 

Grönland’daki buzulların erimesi durumunda dünyadaki deniz seviyesi 6-7 metre artış gösterecektir. Bu yüzyıl içerisinde olması beklenmese de Doğu Antartika’daki buzulların erimesi deniz seviyesini yaklaşık 80 metre yükseltecektir. 

Bu olayın, bugün her ne kadar bize bilim kurgu gibi görünse de çok uzak olmayan bir gelecekte dünyanın baş etmesi gereken sorunlar listesinin tepesine yerleşebilir. 

Dünya nüfusunun yarısına yakın kısmının deniz seviyesinden itibaren ilk yüz metrelik yükseltide yaşadığı düşünülecek olursa bu sorunun boyutu daha rahat anlaşılabilir.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın 

Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!