Uzun süren koalisyon görüşmeleri sonucunda Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD), Demokratlar 66 (D66), Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Hristiyan Birlik Partisinden (CU) oluşan 4 partili koalisyon hükümeti kuruldu.

"Birbirimize sahip çıkmak ve geleceğe bakmak" sloganıyla açıklanan protokol, koalisyon hükümeti kurma çalışmalarını yürüten eski içişleri bakanlarından Johan Remkes ve geçici hükümetin Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Wouter Koolmees tarafından Meclis Başkanı Vera Bergkamp'a sunuldu.

VVD, CDA ve PVV’nin dışarıdan desteği ile kurulan I. Rutte koalisyonun sloganı 'Özgürlük ve sorumluluk, VVD ve PvdA’dan oluşan II. Rutte koalisyonun 'Köprüler inşa etmek’di. Vergi dairesinin gelir incelemesi sisteminde hukuka aykırılık yapıldığı gerekçesi ile 15 Ocak 2021'de istifa eden III. Rutte hükümetinin sloganı ise 'Geleceğe güven'di

Başbakan Rutte bugün gerçekleştirilen basın toplantısında yeni koalisyon ile yeni bir sisteme geçildiğini belirtirken, özellikle kaybolan güvenin sağlanması için gerekenleri yapacaklarına vurgu yaptı.

Koalisyon protokolü

Koalisyon protokolüne göre, hükümet yatırımları öncelikle güvenlik, iklim ve konut için yapacak. 

Bazı mevcut bakanlıklara ilave bakanlıklar atanarak ülkedeki konut, iklim ve azot krizleri çözülmeye çalışılacak.

Mülteciler konusunda mümkün olduğunca göçü kolaylaştırmak, istenmeyen göç akışlarını ve göçe verilen desteği sürdürmek ve güçlendirmek hedeflenecek.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için uluslararası anlaşmalar çerçevesinde Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarının korunmasını daha da güçlendirmek üzere çalışmalar yapılacak, insan kaçakçılığının cezası artırılacak. AB göç politikasında, üçüncü ülkelerle göç ortaklıklarına odaklanılacak.

Hükümet ne zaman kurulacak?

Protokolün yarın mecliste görüşülmesinin ardından, son genel seçimde en fazla oyu alan VVD Lideri Mark Rutte'ye resmi olarak hükümeti kurma görevi verilmesi bekleniyor.

Üç dönemdir başbakanlık yapan Rutte'nin, dördüncü döneminin önü açılmasıyla ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olacak.

Hollanda'da 4 partinin bakanlıkların dağılımı ve isimler üzerinde büyük oranda anlaşmaya vardığını bildiren siyasi yorumcular, yeni kabinede 20 bakan ve 10 devlet sekreterinden oluşan 30 kişilik bir kadro yer alacağını, bakanların yüzde 50’sinin kadınlardan oluşacağını ve yeni hükümetin Ocak 2022 içinde resmen işbaşı yapabileceğini düşünüyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU